Декларация относно Общия регионален пазар и Декларация относно Зеления дневен

...
Декларация относно Общия регионален пазар и Декларация относно Зеления дневен
Коментари Харесай

Лидерите на Западните Балкани подписаха важни декларации. Меркел към Борисов и Заев: Разберете се!

Декларация по отношение на Общия районен пазар и Декларация по отношение на Зеления дневен ред - тези два документа бяха подписани в границите на Срещата на върха по Берлинския развой за Западните Балкани, която се организира през днешния ден в София, под председателството на министър председателите на България и Северна Македония.

Бойко Борисов, който излезе от карантина, и Зоран Заев, който дойде персонално от Скопие поради това, участваха онлайн в диалога дружно с водачите на Западните Балкани, Ангела Меркал, Еманюел Макрон, Джузепе Конте и ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, които се включиха онлайн.

Двата документа се правят оценка като са сериозен триумф за взаимното домакинство на България и Северна Македония на Берлинския развой, защото те сплотяват напъните на Западните Балкани за още по-тясното им приобщаване към нормите и стандартите на Европейския съюз, оповестиха от държавния пресцентър.

След срещата Борисов, Заев и Меркел дадоха онлайн брифинг .

" Изключително удовлетворен съм, че подписахме софийска декларация за зелен дневен ред за страните от Западните Балкани - дружно действаме по европейски ", съобщи българският министър председател.

„ В тази среща носталгията ме обхвана, тъй като единствено преди една година по време на нашето председателство канцлерът на Германия, президентът на Франция, министър председателят на Англия, всички президенти от Балканите, всички водачи до един, дойдохме, обединихме се и дадохме вероятността за Балканите като цяло, освен за Западните. Защото всички 3,3 милиарда евро плюс новите 9 милиарда евро дадоха опция за голяма инфраструктура на Западните Балкани. Изключително признателен и удовлетворен съм от сътрудниците, че се съгласиха да подпишем софийска декларация за зелен дневен ред за страните от Западните Балкани ", съобщи Борисов и благодари за това, че дружно работят по европейски.

" Декларацията за общ районен пазар - също наша концепция и фантазия ", добави той.

Той посочи, че по този метод 20-милионното население на Балканите ще бъде с доста по-високи приходи и ще остане в този район.

" На днешната среща имахме опцията да обсъдим основните стратегически насоки за района и визията за екшън проект за общ районен пазар и зелен дневен ред за Западните Балкани. Подписването на двете заявления ще ускори икономическия напредък и развиването на района, а също по този начин ще обърне вниманието към някои от обвързваните с това проблеми на околната среда и опазването на здравето, като ще предложи и огромен капацитет за откриване на нови работни места, както и за районното съглашение за пътешестване с персонални карти ", съобщи на собствен ред Заев.

" Искам да благодаря на скъпия ми другар Бойко за семейството на Срещата на върха на Берлинския развой и да благодаря на канцлера Меркел, че инициира този толкоз значим за района развой. Тази година за първи път имаме взаимно председателство на Берлинския развой от страна от района - Република Северна Македония и държава-член на Европейския съюз, каквато е България. За мен, а имам вяра, че е по този начин и за всички нас, това е доказателство, че районът реализира по-силна връзка в процеса. В същото време това е отлична платформа за бъдещето развиване на връзките ни. Тази намира се случва в невижданите времена на пандемия и всички се борим с голямото предизвикателство да защитим жителите си и да предотвратим тежките стопански последици. При тези условия взаимното ни председателство на Берлинския развой през последните няколко месеца работеше за използване на многочислени действия и за поддържането на съдействието в доста области, както и да реализира забележими и осезаеми резултати ", добави той.

Анкела Меркел пък съобщи:

" Тази намира се организира при доста сложни условия. Имам визия къде сте, тъй като си припомням, когато аз бях в София . Поздравявам ви за напредъка, който сте постигнали, макар, че срещата се организира в тези сложни времена ".

Тя акцентира, че общият пазар е извънредно значим, а климатичните промени са едно от провокациите, което стои пред нас, макар пандемията и изрази задоволството си, че Северна Македония и България са постигнали съглашение и към зелените политики.

Канцлерът предложения двамата министър председатели в Берлин следващата година и изрази вяра, че ще могат да се срещнат лятото.

" Много е значимо да се разбирате в името на бъдещето на района ", обърна се към Борисов и Заев Меркел, откакто към този момент България блокира Северна Македония за влизането й в Европейски Съюз, въпреки този въпрос да не бе измежду обсъжданите по време на срещата.

Какво е значимо в декларациите

Привеждането на района на Западните Балкани в сходство с разпоредбите на Единния пазар на Европейски Съюз и ангажирането му във всеобхватно районно съдействие е значителен прогрес в по-нататъшната интеграция в Европейски Съюз. Общият районен пазар има за цел да свърже стопанските системи на Западните Балкани посредством свободно придвижване на хора, артикули, услуги и капитали. Декларацията предизвиква също основаването на районни цифрови, индустриални, капиталови и иновационни връзки. По-доброто свързване на стопанските системи на Западните Балкани в района и с Европейски Съюз също по този начин изисква мощен ангажимент от тези страни за осъществяване на промени, задълбочаване на районната икономическа интеграция и развиване на Общия районен пазар на основата на достиженията на правото на Европейски Съюз, с цел да създадат района по-привлекателна капиталова зона. Не на последно място по-дълбоката икономическа интеграция на района е от изгода и за възобновяване му от рецесията с COVID-19.

Новата визия за районното икономическо пространство е в сходство с неотдавна показания от Европейската комисия Икономически и капиталов проект за Западните Балкани. Той е значим освен във връзка с финансовата поддръжка за района, само че и по отношение на включването на непосредственото съседство на Европейски Съюз в същия развой на възобновяване, през който би трябвало да преминат всички страни от Европейски Съюз.

Декларацията по отношение на Зеления дневен ред за Западните Балкани е в синхрон с водещите старания на Европейски Съюз в битката с изменението на климата, отбраната на околната среда и отключването на икономическия капацитет на зелената, нисковъглеродна и кръгова стопанска система в района. Чрез документа страните от Западните Балкани показват своята подготвеност и ангажираност към постигането на задачите на Европейската зелена договорка, посредством забележителен принос за амбициозния Зелен дневен ред за района. Западните Балкани се ангажират да ползват дейности в пет основни области: климат, енергетика, мобилност; кръгова икономика; разчистване на въздуха, водата и почвата; стабилно земеделие и произвеждане на храни; биоразнообразие. Това ще даде опция страните от района да бъдат дейни участници, допринасящи в развиването на политиките на Европейски Съюз, а освен в тяхното осъществяване.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР