Декларация на Съюза на българските писатели породи объркване и присмех

...
Декларация на Съюза на българските писатели породи объркване и присмех
Коментари Харесай

Как Иван Вазов, Яворов, Димитър Талев и Стратиев се подписаха в апел на СБП срещу войната в Украйна?

Декларация на Съюза на българските писатели породи комплициране и подбив измежду част от създателите. В нея се желае България да остане " безпристрастен остров ", а войната в Украйна да бъде прекъсната. Кой в действителност подписа този зов?

Коментар на Емилия Милчева за Дойче веле (

***
Иван Вазов, Яворов, Димитър Талев, Станислав Стратиев и още 1654 членове на Съюза на българските писатели молят за преустановяване на войната в Украйна и неутралитет на България " във връзка с военната борба ".

Ама те не са измежду живите, ще възкликнете. Така е, само че нито живите, нито мъртвите са питани дали са съгласни да се включат в декларацията с тези апели, под която стои само “Съюз на българските писатели ” (СБП).

За мир и неутралитет

В раздела “членове ” на уеб страницата на Съюз на българските писатели се намират по азбучен ред 1658 имена на български създатели от разнообразни столетия, които - по дифолт - би трябвало да са съгласни с този апел, щом е подписан от името на креативната организация. В отговор на питане на Дъждовни води интернационалният секретар на Съюза Анжела Димчева изясни, че два дни преди публикуването на декларацията, се е състояло съвещание на Управителния съвет и всичките 13 души от управлението дружно с ръководителя са приели декларацията. На въпрос за какво не са били известени членовете на Съюз на българските писатели, Димчева отговори: " Няма по какъв начин да се уведомят всички 880 индивида. Ръководството взема решения, то е определено на конгрес. "

Декларацията, адресирана до ръководителя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, до президента Румен Радев и до премиера Гълъб Донев, е оповестена на уеб страницата на Съюз на българските писатели на 21 април и на страницата във Facebook, без спомагателни уточнения имало ли е съвещание на управата, по кое време е призната и какъв брой индивида са я подписали. В нея, с изключение на апели България да остане “неутрален остров ”, се напомнят заслуги на Съюз на българските писатели като да вземем за пример, че е “основател на придвижване за мир посредством осъществяване на Международни писателски срещи от 1977 до 1986 година под мотото „ Мирът – вяра на планетата “ и с участници от 78 страни.

От името на Съюз на българските писатели, основателите на декларацията се афишират “срещу безчовечното заличаване на два приятелски народа ” и цитират американския публицист Ърскин Колдуел, декларирал на Петата интернационална среща (1984): „ Неприятелите убиват неприятели, само че приятелите – в никакъв случай другари! “.

Кой се е подписал под апела

“Не членувам в Съюза на българските писатели от 1992 година ”, съобщи поетът и драматург Стефан Цанев, потърсен за коментар от Дойче Веле. Неговото име обаче попада измежду членовете, както и на други известни създатели, с които Дъждовни води се свърза. “Не съм член на Съюза на българските писатели още от времето, когато Николай Хайтов беше ръководител (1993-1999, бел. авт.), и, несъмнено, не съм плащал и членски импорт. Не одобрявам и декларацията ”, сподели англицистът, есеист и преводач проф. Александър Шурбанов, сюрпризиран, че името му попада измежду членовете и́. “Единственият път към мир в Украйна, който желаем буйно, е да се изтеглят окупаторите и да се остави страната да се развива както сама откри за добре ”, уточни той.

Въпросът на Дойче Веле подписвал ли е декларация на Съюз на българските писатели за апел за мир и България като безпристрастен остров в Европа развесели писателя и журналист Христо Карастоянов, който научил от Facebook за този писателски зов. “Не знам дали съм член на Съюза на българските писатели, защото не съм плащал членски импорт най-малко от десетина години и съгласно статута му би трябвало да съм изключен. Мен никой не ме е уведомил за тази декларация ”, съобщи Карастоянов.

Писателят Деян Енев беше още по-радикален. “Това е акция на управлението. Редно беше да създадат подписка и да отбележат единствено имената на подписалите. След тази декларация аз към този момент не се усещам член на Съюз на българските писатели и напущам редиците му ”, разгласи Енев пред Дъждовни води.

Съюзът на българските писатели е една от най-старите организации в България, която тази година празнува 110 години от основаването си. Учреден е на 8 септември 1913 година, след Междусъюзническата война, а на първата колекция участват двайсетина души. Днес организацията се устоя от наеми, членски импорт и дарения, а към нея е и издателство “Български публицист ”.

Какво в действителност внушава декларацията

Декларацията на Съюз на българските писатели се появи в навечерието на Похода за мир и неутралитет, проведен в София и още няколко огромни български градове, на който се вееха и съветски флагове, паралелно с българските, а и апелите се родееха с съветските позиции за Украйна. Организаторите събираха и подписи от жителите за референдум с шест въпроса, измежду които: “Подкрепяте ли да се откри национална политика на боен неутралитет във връзка с всички външни за територията на България спорове? ”.

Глашатаите на формулата за мир в Украйна (в смисъл - тя да постави оръжие) и неутралитет на България са “Възраждане ” и Българска социалистическа партия. Сред видните дейни миролюбци е президентът Румен Радев, който обвиняваше политическите сили, подкрепящи военната помощ за Украйна, като “войнолюбци ”. Тази позиция не пречи обаче на Радев да упорства да се форсира модернизацията на армията, защото “нестихващите спорове изправят страната пред основни провокации ”.

Други се подписват

За разлика от Съюз на българските писатели, членовете на други организации нямат проблем да подписват своите обществени позиции. В декларация от март предходната година Българският ПЕН-център осъди “остро военната експанзия на президента Владимир Путин против Украйна – една суверенна страна в цивилизована Европа ”. За задачата поети, есеисти, новелисти, преводачи поименно показаха поддръжката си.

Също предходната година, когато президентът Радев настояваше на Украйна да се дадат единствено каски и бронежилетки, политици и общественици, също поименно, приканиха с декларация депутатите от 47-ото Народно събрание да одобрят военна помощ за Украйна - освен като израз на взаимност с Украйна, само че и изрично деяние в отбрана на българските национални ползи. През април т.г. пък издателство “Жанет 45 ”, чийто шеф Манол Пейков неуморно събира дарения за Украйна, се дистанцира от “част от политическите позиции ” на един от създателите си - Бойка Асиова, на която е издало девет книги. Причината - споделени от нея постове на “някои от най-отявлените пропутинистки глашатаи в българското медийно пространство ”.

Времената на груповото безволие и снишаване отминаха. Всеки застава с името и лицето си - зад агресора или зад демократичния свят. Неутрални острови няма.

****

Този коментар показва персоналното мнение на авторката и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР