Декемврийското ембарго върху руския петрол изнервя Запада. Те очакват не

...
Декемврийското ембарго върху руския петрол изнервя Запада. Те очакват не
Коментари Харесай

Огребване на бъчвата: САЩ отново бъркат в петролния си резерв

Декемврийското ембарго върху съветския нефт изнервя Запада. Те чакат освен дефицит на енергийни запаси, само че и скок на цените. В Съединени американски щати, където инфлацията на горивата е висока, се пробват да я предотвратят, като продават още повече ресурси от стратегически запаси. Колко черно злато са подготвени да извадят американците от “касичката ” и ще им оказват помощ ли петролните интервенции?

Страх от скок

В сходство с шестия пакет от наказания на Европейски Съюз, от 5 декември влиза в действие ембарго върху доставките по море на нефт от Русия, а от 5 февруари - за петролни артикули. Освен това страните от Г-7 имат намерение да обвържат това с тавана на цените на съветските въглеводороди.

Москва към този момент предизвести, че ще спре да продава първични материали на тези, които се причислят към рестриктивните мерки. Според анализаторите дестабилизацията на пазара в този случай е неизбежна и преди всичко ще пострадат европейските и американските консуматори.

За черни дн и

Според “Блумбърг ” администрацията на Байдън „ изследва способи за намаление на цените на петрола, в това число опцията за освобождение на спомагателни размери от стратегически запаси “.

Според специалистите отводът на Европа от съветските енергоносители ще провокира ново нарастване на търсенето и повишаване на цените на международния пазар. Ако Белият дом реши да черпи от запасите, интервенциите с гориво са вероятни през ноември, декември и януари.

Съхраняван подземен в Луизиана и Тексас за незабавни случаи, Стратегическият петролен запас на Съединени американски щати е голям. В края на 2021 година те бяха оценени на 600 милиона барела.

Заради внезапното повишаване на бензина обаче се наложи " касичката " леко да се отвори. През март Байдън разгласи, че 180 милиона спомагателни барела ще бъдат пуснати на пазара в границите на шест месеца.

Това е невиждана стъпка. През 2000 година, когато нямаше задоволително гориво в североизточните щати, и през 2011 година, на фона на " арабската пролет ", бяха изпомпани не повече от 30 милиона. В края на 2021 година отделиха малко, с цел да поддържат котировките под 100 $. Не оказа помощ.

Краткотраен резултат

Все още не е конкретизирано какъв брой ще бъде изпомпано този път. Сега стратегическите запаси съдържат 442,5 милиона барела. След осъществяването на проекта на Байдън ще останат 388 милиона - най-малко от януари 1984 година, отбелязва Евгений Шатов, съучастник в “Капитал Лаб ”. Но не можете да разчитате на дълготраен резултат от това.

" Съединените щати не имат намерение да употребяват изцяло запасите, също така те предвидиха предел от шест месеца, защото допускаха нарастване на производството с милион барела дневно. Въпреки това бяха добавени единствено 0,3 милиона - до 12 милиона дневно “, изяснява специалистът.

Анализаторите акцентират, че международният пазар на нефт сега е уравновесен във връзка с търсенето и предлагането. Друго нещо е, че цените се въздействат освен от идното ембарго. Суровините поевтиняват поради упованията за криза, както и нови огнища на ковид в Китай, където политиката на нулева приемливост затваря цели региони и градове.

" Петролът е в емфатичен низходящ тренд от юни, когато стартира да се намалява от 127 $ за барел. До края на септември теоретично са вероятни спадове от януари - 80 $ и по-малко ”, сподели Михаил Оганезов, експерт в отдела за стратегически проучвания в “Тотал Рисърч ”.

Въпреки това, в изискванията на петролното ембарго, излизането на Китай от продължителните блокировки ще усили потреблението и надлежно цените. Американските запаси надали ще повлияят на динамичността на пазара.

„ Възпиращият резултат от продажбата на стратегическите запаси евентуално ще бъде стеснен до няколко седмици “, сподели Кирил Таченников, шеф по проучванията в капиталовата банка “Синара ”.

Единственото, на което могат да разчитат във Вашингтон, е да смъкват малко цените вътре в страната. Вероятността след изборите Конгресът да реши да изнася авариен нефт при толкоз безценен бензин е доста дребна.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР