Дебютният му игрален филм остава един от най-гледаните в България.

...
Дебютният му игрален филм остава един от най-гледаните в България.
Коментари Харесай

Режисьорът Илиян Джевелеков, който държи ръка на пулса на днешните психологически проблеми

Дебютният му игрален филм остава един от най-гледаните в България. Следващият му е българското предложение за " Оскар ". Режисьорът и продуцент Илиян Джевелеков има рожден ден на 10 май и е Човек на деня на Свободна Европа.

Режисьорът Илия Джевелеков е учил логика на психиката и това му оказва помощ да построи реалистични персонажи, с които не е мъчно да се отъждествиш. Най-трудна му е работата по сюжета - основата, върху която филмът стъпва, тъй като " в случай че там направиш компромис, всичко е обречено ". Оттам насетне работата няма по какъв начин да не потече с лекост.

Бързи флиртове, двойнствен живот, цялостна анонимност - по този начин в резюме може да се показа сюжетът в " Love.net " (2011). Историята в дебютния игрален филм на Джевелеков наблюдава орисите на няколко персонажа, които прекарват много време зад маската на интернет.

" С чужд всеки може да си каже доста интимни неща, които да останат скрити и недоизказани за близкия ", споделя режисьорът.

Въпросите, които повдига филмът, са бързи като сърфирането. Един от тях е кой живот е по-привлекателен – действителният или виртуалният, само че също и за границата на допустимото и сигурността при децата. Продукцията е от най-успешните, снимани в България. Още с излизането си през 2011 година има над 210 хиляди фенове и остава един от най-касовите родни продукции досега.

Темата за виртуалното пространство е продължена и във втория филм на Джевелеков - " Въздесъщият " (2017). Воайорство, нахлуване в персоналното - по този начин може да се обобщят и главните акценти във кино лентата. Сюжетът споделя за публицист и притежател на рекламна организация, който е захласнат да следи всички към себе си със скрити камери. Той събира живота на най-близките си на файлове.

" Това " занимание " му донася както занимателни моменти, по този начин и доста нежелани истини. Частната история ни предизвика да се замислим за по-голямото – за цялостното наблюдаване към нас ", споделя режисьорът на кино лентата.

" Въздесъщият " печели редица награди и е българското предложение за " Оскар " за за най-хубав чуждоезичен филм за 2019 година

В момента Джевелеков работи върху телевизионния сериал " Тревожност " , който пък към този момент е директно обвързван с логиката на психиката. Действието се развива в два кабинета - на типичен психотерапевт и на психолог, експерт по детско-юношеска логика на психиката.

Двамата психолози са съпрузи, а филмът наблюдава както случаите в кабинетите им, по този начин и техните персонални връзки, които минават през рецесия.

Голяма част от историите в сериала са стъпили върху действителни случаи, сподели режисьорът. Тези от кабинета на психотерапевта, са взети от книгата на Огнян Димов " Агресията в фамилията ", а историите в детско-юношеския кабинет по логика на психиката съветва създателят на учебната логика на психиката в България Иван Игов .

" Опитваме се да сложим ръка върху пулса на днешните психически проблеми освен в България, а и тези, които се демонстрираха като неминуем инстикт от пандемия, последвала война и впрочем ", сподели Илиян Джелеков пред Свободна Европа.

През есента стартират фотосите на сериала, спечелил състезанието за финансиране от Националния кино център. Другата половина от парите дава Българска национална телевизия, по която ще бъде излъчен сериалът през 2024 година

Илиян Джевелеков е роден на 10 май 1966 година в небезизвестния кв. " Капана " в Пловдив. Имал е щастливо детство и подкрепящи родители. По-голямата част от живота си прекарва в София, само че Пловдив остава вечно в сърцето му.

" Пловдив е постоянно с мен ", сподели той.

Учи логика на психиката в Софийския университет и приключва Кино и телевизионна постановка в НАТФИЗ. Още като студент Джевелеков е един от режисьорите на телевизионното шоу " Ку-ку ", по-късно става продуцент и режисьор в " Ку-ку филм ".

През 2001 година дружно с Матей Константинов и Георги Димитров Джевелеков основава продуцентската компания " Мирамар филм ", а през 2008 година продуцира кино лентата " Дзифт " на Явор Гърдев .

Илиян Джевелеков е режисьор и продуцент и на над 100 телевизионни реклами и няколко документални кино лентата, както и на сериала " Порталът ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР