Дебелец. Пакети с лакомства зарадваха за 1 юни 50-те деца

...
Дебелец. Пакети с лакомства зарадваха за 1 юни 50-те деца
Коментари Харесай

Пакети с лакомства зарадваха за 1 юни 50-те деца с различни увреждания и хронични заболявания в социалния център в Дебелец

Дебелец. Пакети с лакомства зарадваха за 1 юни 50-те деца с разнообразни увреждания и хронични болести, в това число и деца с психологични проблеми от Център за сложно обслужване на деца с увреждания и хронични болести (ЦКОДУХЗ) в Дебелец. Това оповестиха от социалнаия център . Подаръчните торбички са дарени от Национален фонд „ Св. Никола “ – София.

26% от ползвателите на услуги в Центъра са девойки, а 74% момчета, които съгласно спецификата на положението и самостоятелните си потребности получават безвъзмездна целодневна или почасова грижа от медиците и експертите на лечебното заведение – психолог, кинезитерапевт и рехабилитатор, логопед, музикален възпитател и специфичен възпитател.

Индивидуална психотерапия получават 61 % от децата, а от ежедневна кинезитерапия и рехабилитация се нуждаят 44 % от ползвателите на услуги в Центъра. 80 на 100 от децата заради по-тежки или по-леки дефиците на речта употребяват и самостоятелна логопедична поддръжка. С 35 на 100 от децата, консуматори на дневна грижа, всекидневно работи и специфичен възпитател. Музикални занимания допълват лечението на съвсем 80 на 100 от децата.

Водещите диагнози са както следва: детска церебрална парализа; закъснение в нервно-психичното развитие; хидроцефалия; вродени болести на опорно-двигателния уред и нервната система; аутизъм; хипер кинетично разстройство в поведението; афективни разстройства; епилепсия; разстройство в развиването на речта и езика; заекване и други

Лечебното заведение се сътвори според Постановление на Министерски съвет № 30 от 01.02.2021 година за структурни промени в системата на опазването на здравето (обн. в Дъждовни води. бр. 10 от 05. 02. 2021 г.). С него Дома за медико-социални грижи за деца – Дебелец бе закрит считано от 15 февруари 2021 година и се сътвори Център, като се употребява материалната база и експертите на ДМСГД.

В Центъра медици и експерти с подобаваща подготовка реализират: поддръжка на фамилиите на деца с увреждания и хронични болести за назначение и осъществяване на ранна диагностика, диагностика, лекуване и здравна и психо - обществена рехабилитация; обезпечаване на визити от медицински експерти и немедицински експерти в фамилна среда; работа с родители - съвещания, образование, групи за взаимопомощ.

Дейността на Центъра е ориентирана към даване на сложни услуги, които да удовлетворяват самостоятелните потребности на всяко детето от запазване на здравето, от прочувствено и познавателно развиване, да му обезпечат обществено благоденствие, в това число посредством съгласуване на дейностите на Центъра с други здравни, обществени и просветителни услуги.

В ЦКОДУХЗ – гр. Дебелец се одобряват деца с разнообразни увреждания и хронични болести, в това число за деца с психологични проблеми, ориентирани от доктор с амбулаторен лист за осъществения обзор, който се издава при съблюдаване на условията и образците, въведени с Националните рамкови контракти. Насочващият доктор (най-често персоналния доктор на детето) показва диагнозата и повода за ориентиране към Центъра, като извърши оценка на нуждата от здравна активност - диагностика, лекуване, рехабилитация и/или психическа поддръжка.

Необходими документи при приемане на дете в Центъра са: амбулаторен лист за осъществен обзор от доктор, с посочена диагноза и нужда от здравна активност - диагностика, лекуване, рехабилитация и/или психическа подкрепа; налична здравна информация - копия от медицински епикризи, проучвания, решения на ТЕЛК; копие на Удостоверение за раждане.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР