ДДС за ресторантите да стане отново 20%. Възроди се и

...
ДДС за ресторантите да стане отново 20%. Възроди се и
Коментари Харесай

Петров от БАЗ: В 24 от 27 добре развити европейски държави ДДС-то е 9%

ДДС за заведенията за хранене да стане още веднъж 20%. Възроди се и концепцията да не си плащаме, в случай че не получим касова записка. Това са единствено част от ограниченията, които финансовото министерство предложи.

" ДДС-то би трябвало да се резервира 9%. В 24 от 27 добре развити европейски страни ДДС-то е 9%. По този метод те подтикват своя туризъм. Ако се върне на 20%, ние няма да сме конкурентоспособни. Пазарът ни е дребен, летният сезон е къс, към Черно море има война. Добре е да имаме среща с финансовия министър. Това може да го отдадем на политическата неумелост на господин Асен Василев. Ще отидем с подготвени планове и ще приказваме с МФ ", коментира Павлин Петров от Българската асоциация на заведенията в студиото на " България заран ".

По думите му патентният налог за заведенията е добър вид. Петров се разгласи за дълбоки разбори и планове по кое време и къде да се приложи.

" Къде има данни, че това е най-сивият бранш в страната? Не виждаме данни и числа за това. Не мисля, че в България има проблем с касовите бележки. На мен на всички места ми дават касова записка. Занимаваме се с доста дребни неща. Какво по-строго от това да ти запечатат обекта, в случай че не издадеш касова записка? Принуждават се да излязат в сивата част, тъй като не могат да си покрият разноските по време на сезона ", сподели още гостът.

Да се заплащат заплатите по банков път е много екзотично предложение, счита Павлин Петров. 

" В нашата сфера има доста чиновници от трети страни, на които не се дава опция да си извадят банкова сметка в страната. Не на всички места е подсигурена инфраструктурата с банкомати. Има обитаеми места, в които няма банкомати ", акцентира той.

Икономистът Преслав Райков е на мнение, че сме изпаднал в клопката на това по какъв начин да изтеглим една краткосрочна мярка от паднемията. Данък добавена стойност ставките би трябвало да се преразглеждат след положителни и дълготрайни разбори. Замъгляването на икономическите данни води до неверни решения, уточни той пред Bulgaria ON AIR.

" Тези ограничения трябваше да бъдат извънредно къси и по-късно да бъдат възобновени на 20%. Подкрепям Данък добавена стойност ставката в България да бъде понижена, да имаме по-ниски налози. Тук не може да става въпрос за краткосрочни политики. Не мисля, че връщането единствено за един бранш от 9 на 20% ще има резултат върху бюджетните доходи ", разяснява икономистът. 

Райков дефинира като нищожно предлагането да не си плащаме сметката, в случай че не получим касова записка в даден обект. Важните неща в настоящия бюджет и този за 2024 година остават на назад във времето, сигнализира той.

" Подкрепям на всички места да се издават касови бележки, Национална агенция за приходите и подразделенията би трябвало да си правят работата. Не мисля, че това нещо ще подтиква изсветляването доста. Адресираме не повода за това хората да отидат в сивата част, а опитваме да променим постфактум резултатите. Причините са голяма данъчна тежест, усложнени административни процедури и неефикасен надзор ", съобщи Райков.

По думите му пазарът на труда в идващите години би трябвало да бъде доста еластичен и либерализиран, така като България ще изпитва все по-голям дефицит на работна мощ. " Пазарът би трябвало да бъде улеснен да внасяме работна мощ за избрани браншове и сезони. Това ще балансира и нашия пазар на труда ", означи икономистът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР