Датската полиция арестува няколко души, заподозрени в планиране на терористични

...
Датската полиция арестува няколко души, заподозрени в планиране на терористични
Коментари Харесай

Арестуваха няколко заподозрени в планиране на терористични атаки в Дания

Датската полиция арестува няколко души, обвинени в обмисляне на терористични офанзиви, заяви „ Евронюз “.

Това се случи единствено два дни, откакто Нидерландия разгласи, че е повишила равнището на терористична опасност до " доста ".

Арестите са осъществени при координирани интервенции в цялата страна, оповестиха от полицията.

Властите не са прецизирали броя на задържаните.

Министър-председателят Мете Фредериксен дефинира ситуацията като " извънредно съществено ", говорейки от Брюксел, където взе участие в основна среща на върха на Европейски Съюз, отдадена на очакванията на Украйна за присъединение.

В момента Дания е на четвърто равнище на паника за терористична опасност.

Неотдавна комисарят по вътрешните работи на Европейски Съюз Илва Йохансон предизвести, че Европа е изправена пред " голям риск от терористични офанзиви " през интервала на коледните празници, като го свърза с последствията от войната сред Израел и Хамас.

В устрема си да предотврати радикализацията, по-рано тази година Дания одобри законопроект, забраняващ изгарянето на Корана.

Законът разгласи за нелегално оскверняването на всевъзможни свещени текстове, откакто група антиислямски деятели направиха обществено опозоряване на Корана, предизвиквайки отвращение в мюсюлманските страни.

Това не са първите случаи на тероризъм в Дания.

През юли 2022 година въоръжен мъж в търговски център в Копенхаген умъртви трима души и рани 7. Мъжът, който вярвал, че жертвите са зомбита, беше наказан през юли на задържане в охраняемо здравно заведение.

Той беше упрекнат в ликвидиране и опит за ликвидиране при безредиците в големия търговски център " Фийлдс " в покрайнините на Копенхаген.

През 2015 година 22-годишен датски мохамеданин умъртви двама души и рани други петима на събитие за независимост на словото и в синагога в Копенхаген. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР