Дъската в учебния процес е известна от 1801 г., но

...
Дъската в учебния процес е известна от 1801 г., но
Коментари Харесай

Интерактивната дъска

Дъската в образователния развой е известна от 1801 година, само че през днешния ден признакът " черна дъска " към този момент подсказва отмираща ера. Въпреки, че компютрите са в учебните заведения повече от 20 години, има доста учители, които се дистанцират от потреблението им под каквато и да е форма. Резултатите от доста проучвания обаче демонстрират, че потреблението на интерактивна дъска по време на урока, посреща потребностите на учениците с образен жанр на учене, показва опция за урок с по-голяма ангажираност на целия клас, ангажира повече деца и дава опция за потребление на разнообразни интерактивни способи в образованието.

Какви са изгодите за образователно-възпитателния развой?

За учителите:

По-голяма опция да се интегрират ИКТ в уроците, до момента в който се преподава пред класа; По-голяма спонтанност и еластичност, защото учителите могат да чертаят или анотират огромно количество от уеббазирани ресурси; Могат да записват, отпечатват написаното на дъската, в това число бележките си, направени по време на урока, без непотребни усилия; Лесно могат да споделят и употребяват материали наново.

За учениците:

Увеличава се мотивацията, уроците са по-приятни, дават се нови и по-големи благоприятни условия за присъединяване на повече възпитаници в час и за взаимната им работа, развиват се личностните и обществените умения на учениците; Намалява се нуждата от преписване на към този момент записаното на дъската; Към другите стилове на учене се приспособяват разнообразни запаси, съответни на потребностите на учениците. Учениците могат да са по-креативни в представянето на тематики пред съучениците си; Учениците няма потребност да употребяват клавиатура, което води до опцията дъската да употребяват и деца със специфични просветителни потребности;

Действия и интервенции с интерактивната дъска

1. Цвят

Палитрата от цветове разрешава потреблението на разнообразни нюанси за уточнение на значими области на обектите, тяхното обособяване, демонстрира връзка сред обектите и други

Пример: географска карта или скица на храносмилателната система по биология.

2. Анотации на екрана

Анотациите са потребни за прибавяне на бележки към обектите, диаграмите или изображенията на екрана.
Могат да бъдат съхранени на компютъра и употребявани в бъдеще в уроци по тази тематика или при повтаряне на материала. Всички файлове с анотации към материалите можете да разпечатате и дадете на учениците.

Пример: при демонстрации на химични процеси, сравняване на свойства на детайли.

3. Използване на тон и видео

Използването на тон и видео може доста да усили размера на проучвания материал от урока. Интерактивната дъска разрешава да се вършат фотоси на екрана при възпроизвеждане на видео, с цел да може по-късно да се работи с тези изображения – да се съхраняват, разпечатват, да се вършат анотации и така нататък

Пример: при онагледяване на физични и химични феномени, обогатяване на урока с документи и видео материал по история.

4. Drag and drop („ Хващане и влачене “)

Позволява групиране, делене и подбиране по общи и разнообразни характерности на обектите. Ефективно потребление на интерактивни материали.

Пример: начален стадий – групиране на обекти по даден симптом, основаване на картина от геометрични фигури.

5. Избиране на обекти

Текст, диаграми и изображения могат да бъдат подчертани – анотирани на дъската за концентриране върху характерни аспекти на избран обект. Това се реализира със скрити елементи на екрана и неговото разкриване при нужда.

Пример: математика – скриване решението на дадена задача, осветление на чертеж.

6. Изрязване и слагане

Фрагменти от текста, изображения и други запаси могат да се реалокират, копират в паметта на компютъра, могат да бъдат махани и още веднъж поставяни. Тази специфичност на интерактивната дъска разрешава във всеки миг връщане стъпка обратно, възобновяване на предходно положение.

Пример: сформиране на разнообразни видове фрази по Български език и литература.

7. Странициране

Страниците могат да се прелистват обратно и напред, което разрешава на учителя да минава по цялото наличие на урока или обобщава области, да се връща към тях и така нататък

Пример: правене и показване проект на урока.

8. Разделяне на екрана

Екранът на интерактивната дъска може да се раздели на части, във всяка от които може да се употребяват разнообразни режими на работа.

Пример: редом решение на еднотипни задания разпределени сред учениците.

9. Въртене на обекти

Преместване, завъртане и проявление на обектите със средствата на интерактивната дъска.

Пример: стрелки на часовника при проучване тутакси в начален курс и по непознат език.

За да извършите урока по-интересен можете да добавите изображения. Добавянето на изображения като графични детайли към работните страници или като декор би могло да се извърши посредством проникване на графичния обект от галерията или с „ влачене “ от стартирано приложение (например браузъри като Internet Explorer, Chrome и др.) или папка. Добавените изображения като графични детайли могат да бъдат модифицирани (промяна на размер, осветеност и др.), завъртани под избран ъгъл, премествани, копирани, вмъквани и така нататък Вмъкнатите като декор графики и фотоси не могат да бъдат променяни по метода, по който се трансформират графичните детайли, като в редки случаи софтуерите разполагат с опция за смяна на избрани аспекти от изобразяването на фона – контрастност, центриране.

Инфо: www.pedagozi.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР