Дървата за огрев, които се продават в България, трябва задължително

...
Дървата за огрев, които се продават в България, трябва задължително
Коментари Харесай

Ново предложение - какви дърва да се горят при наличие на мръсен въздух

Дървата за огрев, които се продават в България, би трябвало наложително да дават отговор на изискването да са сухи, с цел да не се образуват при горенето им фини прахови частици (ФПЧ). Това планува план на разпоредба на земеделското министерство, която е пусната за публично разискване с подписа на земеделския министър Десислава Танева, съобщи в. " 24 часа ".
Текстовете, обаче, се отнасят единствено за общините, където има превишение на ФПЧ. Ако локалният общински съвет реши, наредбата може да се ползва и единствено за избрани елементи от общината, да вземем за пример единствено там, където всеобщо хората употребяват за отопление през зимата дървесина. Ако в продължение на две календарни години излъчванията от фини прахови частици в общината са в нормата, общинският съвет има право да анулира действието на наредбата, планува планът.
Изискването за горене единствено на сухи дървета не се отнася за горивни съоръжения с мощ над половин мегават, т.е. такива, които не се употребяват за домашни потребности, както и за съоръжения за пелети и за дървесни брикети. От обсега на наредбата се изключва и дървесината, която е предопределена за научни проучвания и изпитвания, както и тази, която се употребява при бедствено състояние до неговото анулиране.
Информация дали има превишение на фините прахови частици на територията на общината и с какъв брой ще се дава от районните инспекции по околната среда и общините са длъжни да я разгласяват на уеб страниците си дружно с предизвестие към популацията, че не може да употребява сурови дърва за огрев.
Според текста на наредбата сурова е дървесината, която има наличие на влага над 30%. Освен това условие дървесината за огрев, която се продава на популацията, не може да е обработвана незадълбочено с бои, лепила, смола и лакове. Тя не може да е импрегнирана или да е претърпяла друга химическа обработка, както и не може да бъде примесвана с нищо друго, да вземем за пример текстил, пластмаса, гуми или петролни артикули.
Продавачите на дървесина за битово отопление наложително осведомят купувача към коя от категориите – сурова или суха, е дървесината, предмет на продажбата. Същото би трябвало да вършат и чиновниците на горските стопанства, когато издават транспортни билети за превозване на дървесина по Закона за горите. Контролът върху потреблението на дърветата за огрев е на кмета на общината, който упълномощава проверяващи, районната ревизия по околната среда и водите, както и горските. Тези проверяващи имат право да притеглят и други органи, да вземем за пример полицията, по време на инспекциите.
Наредбата ще влезе в действие до 6 месеца след публикуването в “Държавен вестник ”, а публичното разискване ще трае 30 дни, т.е. тя ще работи най-рано от януари следващата година. В приложение към наредбата са дадени периодите, които са нужни другите типове сурова дървесина да се съхраняват при избрани условия, с цел да могат да се употребяват за изгаряне.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР