Очакваното успокояване на цените на жилищата в България не се

...
Очакваното успокояване на цените на жилищата в България не се
Коментари Харесай

Феноменът тъмни прозорци в България: Много жилища се водят празни, но действително не е така

Очакваното усмиряване на цените на жилищата в България не се случва - в противен случай, повишаването продължава. Може да има моменти на изстудяване, само че като цяло посоката е нагоре и след пет години цените на жилищата у нас ще са с 30% по-високи, предвижда в предаването (О)позиция на уеб сайтът Segabg.com специалистът Цветелин Иванов от компания за недвижими парцели.

Основните аргументи са, че цените на къщите и жилищата у нас към момента са ниски - на фона на множеството други страни в Европа, приходите бързо порастват, заемите са невиждано евтини, а търсещите да купят са повече от предлагащите да продадат.

Феноменът " тъмни прозорци " - т.е. необитавани домове, стоящи под ключ, е мощно пресилен, разяснява Иванов. Според него доста жилища единствено се водят празни, само че в действителност в тях има наематели, просто притежателите не заявяват това, с цел да икономисват налози и такси.

Реализираните продажби на парцели през първото полугодие на 2024 година са 98 178 според статистиката на Агенцията по вписванията. Сравнено с първите 6 месеца на 2023 година, се вижда доста дребен спад в броя покупко-продажби, като тогава те са били 98 832. Основната причина за това е не неналичието на интерес, а ограниченото предложение на жилищни парцели.

По отношение на междинните лихвени равнища по жилищните заеми, което в действителност касае по-голямата част от хората, в еврозоната към края на юли е 3,7%, а в България по данни на Българска народна банка междинната рента за семействата е 2,53%. България се намира най-близо до Малта, където междинната рента по жилищните заеми е 2,19 на 100. Фактите са такива, че за разлика от потребителските заеми, които са ни скъпи, жилищните са по-евтини у нас по отношение на междинните в еврозоната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР