Държавното предприятие Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) вече е с вписан лиценз

...
Държавното предприятие Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) вече е с вписан лиценз
Коментари Харесай

Транспортният министър твърди, че държавата може да управлява „Росенец“

Държавното дружество „ Пристанищна инфраструктура “ (ДППИ) към този момент е с вписан лиценз като пристанищен оператор, с което страната ще може да ръководи нефтеното пристанище „ Росенец “. Това съобщи министърът на превоза Георги Гвоздейков, който посети терминала и се включи в съвещание на назначената от него комисия по приемането на обекта след прекратяването на концесионния контракт с „ Лукойл Нефтохим Бургас “.

Справка на Economic.bg в Регистъра на пристанищните оператори демонстрира, че съветската компания към момента е вписана като оператор на „ Росенец “. Реално срокът за прехвърлянето на оперативната активност е до 15 септември, защото съдружното държавно управление реши, че „ Лукойл “ има 30 дни да завърши процедурата, считано от 15 август.

До дни би трябвало да се реализира и съглашение за потреблението на данъчния склад на територията на терминала, което е условие за приемане на експлоатационна валидност на самия пристанищен оператор, сподели Гвоздейков пред публицисти, представен от Българска телеграфна агенция.

Процесът по вдишване на ръководството на терминала от страната върви безпрепятствено, в добър разговор. Всички знаем, че решението е това и то не може да се промени. В идващите 3 месеца следва да бъде направен разбор, взаимно със службите за сигурност, с Агенция „ Митници “, Гранична полиция за това по какъв начин тъкмо да бъде проведена работата в обекта ", сподели министърът.

Той за следващ път сподели, че страната не дължи обезщетение на „ Лукойл “ поради едностранното преустановяване на концесионния контракт.

При по този начин стеклите се условия страната не дължи обезщетение, ние не можем да нарушаваме европейския правилник и признатия закон от Народното събрание. Право на компанията е да търси правата си по открития ред “, сподели министърът.

Руската компания към този момент съобщи, че ще си търси правата в съда, само че за уронване на престижа поради изявления по неин адрес от членове на ръководещата коалиция. 

Гвоздейков беше безапелационен, че процедурата по прекачване на ръководството на нефтения терминал „ Росенец “ няма да се отрази по никакъв метод на цените на горивата в България.

Цената на горивата се дефинира от борсовите цени на продуктите. Петролният пазар е отворен, тъй че цените на горивата не се въздействат от това, което се случва на „ Росенец “ сега “, сподели още транспортният министър.

Припомняме, че президентът Румен Радев даде на Конституционния съд решението за отнемането на концесията, като един от претекстовете му бе точно заплахата в България да се появи недостиг на гориво и цените за жителите да скочат внезапно.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР