Държавното предприятие Интендантско обслужване има готовност да започне серийно производство

...
Държавното предприятие Интендантско обслужване има готовност да започне серийно производство
Коментари Харесай

Какви медицински маски ще се произвеждат в Калофер?

Държавното дружество " Интендантско обслужване " има подготвеност да стартира серийно произвеждане на медицински маски. Очакват до края на деня да са подготвени и първите прототипи на защитно облекло, които да бъдат предоставени за утвърждение на щаба, заяви Българска национална телевизия.
В неделя на изключително съвещание на държавното управление с Кризисния щаб се взе решение България да спре износа на медицински произведения, свързани с битката с ковид и да стартира лично произвеждане на медицински маски и защитно облекло.
Борисов: Да покажем, че сме дисциплинирана нация, взимаме ограничения
В завода в Калофер, където са главните индустриални мощности на интендантството, работят към 140 души. Ако цялото сдружение стартира произвеждане на маски, потенциалът им е по 10 000 дневно.
Маските , които ще създават в Калофер, са от плат, който не пропуща вода: " Тази маска няма да защищава от вируса съответно, само че ще защищава от пръски и кихавици. ", изясни Светлозар Морфов, ръководител на Съвета на шефовете на " Интендантско обслужване ".
Още през вчерашния ден там се кроят защитни дрехи . Използва се плат на склад, с цел да показват първообраз, който ще бъде утвърден от Кризисния щаб за битка с ковид.
" Имаме цялостната подготвеност да стартираме серийно произвеждане на маски. В момента вършим първи прототипи на защитно облекло. Очакваме до края на деня да са подготвени, с цел да можем да го представим на щаба, който да ги утвърди, да даде инструкции и по-късно можем да пристъпим към серийно произвеждане, откакто ни бъде доставен плат. ", разяснява Морфов.
Единственият производител на плат, подобаващ за направа на защитни материали обаче се намира в Габрово, където има регистрирани два случая на ковид.
Ето настояща информация за разпространяването на ковид.
По думите на Морфов няма по какъв начин да се внася плат от други страни, защото всички са лимитирали износа си.
Още по тематиката:
Караниколов: Да запазим служащите си здрави
В матурите няма да има образователен материал, който не е взет поради грипа и ковид
Коронавирус: В доста краен вид, евентуално ще активизираме пенсионирани лекари и медицински сестри
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР