Държавното обвинение съобщи, че е разкрита престъпна група за шпионаж

...
Държавното обвинение съобщи, че е разкрита престъпна група за шпионаж
Коментари Харесай

Ексклузивно пред bTV: Иван Гешев за шпионския скандал и руската връзка

Държавното обвиняване заяви, че е разкрита незаконна група за шпионаж в интерес на Русия. Тя е била ръководена от някогашен шеф във военното разузнаване, приключил школата на ГРУ, който прокуратурата назова „ Резидента “. Той е вербувал лица, които са имали достъп до класифицирана информация, значима за нашата страна, Европейски Съюз и НАТО.

Главният прокурор Иван Гешев назова акцията по разкриването на групата за шпионаж в интерес на Москва „ невиждана в новата ни история “. Обвинител номер едно даде изявление за шпионската спекулация единствено пред репортера на bTV Румяна Попова.

Как сте след всичките разкрития от деня?

- Добре, леко изтощен, само че не от разкритията, а от цялата тази организация, която беше много сложна.

Как стигнахте до тези разкрития ?

- Това е добра работа на българските служби за сигурност, в което включвам освен ДАНС, само че и работа Военно разузнаване. Защото самоуверено мога да кажа, че част от нещата са почнали от тази работа. От нейния разбор на риска за нейните случители. И по-късно по законово регламентирания път с помощта на прокуратурата.

О т какъв брой време работите по този случай?

- Не мога да кажа тъкмо, това могат да го кажат сътрудниците. Може би от септември – октомври предходната година.

История като от шпионски филм, само че с действителни участници от военното министерство и Народното събрание, които предават секретна информация на непозната страна за пари. Това описа и сподели прокуратурата по шпионската спекулация.

- Това е неповторим случай. И то освен в българската история, той е неповторим случай в европейската история след Втората международна война. Защото има единствено една такава история, един случай.

Това е така наречен „ Петорка от Кеймбридж “. Трима, които са работили в службите за сигурност във Англия, в службите за сигурност, съумяват да избягат. Тук един от нашите обвинени направи опит, който се оказа несполучлив. По някои параметри тези два случая си наподобяват, по някои се разграничават. Но това е единствен аналог.

Какво е мястото на всеки от тях в схемата съгласно данните по делото?

- Нямам какво да кажа повече отвън презентацията, тя е извънредно подробна. Грубо казано – това, което виждам от това е, че главната част от тях събират информация.

Високопоставен чиновник на МО, дамата на този човек, който нарекохме „ Резидент “ и завеждащият класифицираната регистратура към Народно събрание. Това са шестима души, които сега са привлечени като обвинени за закононарушение шпионство.

За което най-тежките санкции са пожизнен затвор и пожизнен затвор без право на подмяна, и ОПГ за шпионство.

Шпионската група е основана от някогашен управителен кадър на военното разузнаване, който проверяващите нарекоха „ Резидент “.

- Той някогашен дълготраен чиновник на работа ВО, в този момент е работа за военно разузнаване. Завършил школа на ГРУ в Съюз на съветските социалистически републики. Той избяга и беше арестуван покрай съветското посолство на ул. „ Жолио Кюри “. Намерен, поканен да придружи чиновниците. В резултат на това, че осъществя несполучлив опт за бягство бяха провереди масирани заградителни мероприятия. Факт е, че се оправиха съвършено, в границите на два часа беше открит.

Избягал е от постройка, покрай центъра и е походил или се е повозил много.

Именно Резидентът е обучавал на оперативни хватки хората в групата, твърди прокуратурата. И дава образци в фрагменти, записи и документи от делото. Записи от следствието демонстрират по какъв начин образова групата си на две неща - по какъв начин да работи и по какъв начин да се пази от пробиви. Стиковал е работата на всички участници - от военните до брачната половинка му, твърди прокуратурата, а записи от следствието демонстрират тайни срещи, уроци по шпионско майсторство, в това число възнаграждение и преброяване на пари.

- Към момента няма данни, че работят по идеологически аргументи, че са вербувани на друга база, а става въпрос за възнаграждение. Това е единствената причина за реализиране на тази активност. Това доста ясно личи в тези диалози, които видяхте. И това е отвратителното. Донякъде бих ги схванал тези хора, в случай че имат вяра в нещо. Дали вярваш вярно, дали погрешно – отново не мога да приема, че продаваш страната си. Каквото и да ти приказват, става въпрос за пари. Това е тъжното, че продаваш, предаваш и търгуваш националния си интерес за някакви жълти стотинки, за две-три скъпи маркови чанти да кажем – като виждам сумите какви са.

Срамота е – това са офицери, настоящи, някогашни, които би трябвало да са служили и да служат на страната си, да пазят нейния народен интерес.

Дали ли са пояснения?

- Знаете, че сега обясненията на един човек, който е в качеството си на обвинен, може да каже каквото си желае и не носи никаква отговорност. Днес са едни, на следващия ден са други, зависи каква защитна теза желае да развие.

Към момента има признания на един участник в тази група – цялостни признания. Привлечен е към наказателна отговорност и е освободен под парична гаранция. Тъй като е оказал цялостно подпомагане на следствието. Доколкото ми е известно другите петима индивида не са дали пояснения все още.

Няма ли това да минира делото? Оповестяването на тези записи.

- Тук влизаме в един юридически спор и ще ви обясня, че когато едни доказателствени средства са очевидни, те стават част от досъдебното произвеждане, те са очевидни и се разгласяват с позволение на наблюдаващия прокурор. А дали са задоволително доказателствата взема решение единствено българския съд. При това с крайния си акт.

А какво има в тези неща, които показахме – всеки може да импровизира и интерпретира по метода, по който си реши.

Могат да кажат да вземем за пример, че доларите, които всички видяхме по какъв начин се броят са подправени и са предопределени, с цел да се хвърлят в заведения. Сега, всеки може да си афишира защитни версии каквито си реши. Имаше преди години един, който споделяше, че си ги е правил на тапети.

Публикуваните в този момент доказателства са единствено част от направените през последнте месеци записи, твърди Иван Гешев.

- Продължава работата. Естествено, че може да се разшири кръга на обвинените лица, има данни за контакти и с други лица. Става въпрос за задоволително доказателства. Тези текстове са доста остарели, шпионство, група за шпионство. Мисля, че са от 1968 година. Мисля, че по тях съвсем няма процедура. Те са извънредно сложни. Някои приказват за законодателна промяна. Под промяна схващат заличаване на прокуратурата. Този рефрен с промените го слушаме от 1989 година.

Дадох едно съпоставяне неотдавна – промяна е да бутнеш една къща и по-късно да питаш за какво вали. А би трябвало да може – в случай че може да си оправиш просто покрива. Тази промяна е това, което споделих за военното правораздаване. Почти го унищожихме и в този момент споделяме – нямаме военни прокурори, нямаме военни следователи, нямаме съдии, а имаме пожар.

Проблемът по сходни каузи съгласно основния прокурор не е единствено кадрови, само че и законодателен.

– Това са значимите неща. Текстът е от 1968 година. Въпросът е за какво някой не актуализира примерно закононарушенията, свързани с глава 1 от Наказателен кодекс, закононарушенията против Републиката, които са доста остарели, доста сложни – със модерни публични връзки, които би трябвало да се пазят.

Примерно – така наречен сътрудници с въздействие. Например, в България можеш да направиш партия с непознато финансиране, да защитаваш непознат народен интерес, за това да ти заплащат непознати организации и страни. И това да е законно и да няма никаква наказателна отговорност. Ето това са въпросите, които би трябвало да се слагат, това са промените, които би трябвало да се създадат.

Новата шпионска спекулация няма нищо общо с предходните съгласно основния прокурор.

- Тези случаи са доста разнообразни и несъпоставими. Едно е да събираш данни и да развиваш активност, несъпоставима с дипломатически статут, напълно друго е да имаш група, които съответно работят за непознати ползи и продават българския народен интерес. Затова и споделям, че този случай е доста друг. Така че това е присъщото в тази ситуация и мога да кажа, че не става въпрос за политика. Надявам се това да не бъде възприемано и интерпретирано геополитически и политически. Прокуратурата и аз в тази ситуация пазиме българския народен интерес и това ни е работата.

Колко значима и какъв брой скъпа е била информацията - това е предмет на оценка по досъдебното произвеждане. И българските служби за сигурност са създали всичко допустимо да минимизират всички вреди по приключване на информация.

Тези хора заемат съществени позиции в работа Военно разузнаване. Министерство на защитата, някогашни чиновници. С голям опит, с огромна подготовка. Със специфични познания да получават, да се пазят. Те са обучавани и работят това нещо. Така че това е направило още по-трудно да се работи с тях.

Беше доста мъчно, тъй като няма военни прокурори съвсем, тъй като трябваше да се съберат от цялата страна. Защото са останали няколко военни прокурори и съдии, а това – трябват позволения за претършуване и куп други документ. Почти няма военни следователи които са командировани. Беше доста мъчно, само че и забавно и сътрудниците се оправиха. И аз се надявам в бъдеще българският законодател да възвърне достойното място на българското военното правораздаване.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР