Държавното дружество “Врана ЕАД ще изкупи необходимото количество зърно за

...
Държавното дружество “Врана ЕАД ще изкупи необходимото количество зърно за
Коментари Харесай

Намери се друга фирма, която да купи зърно за резерва |

Държавното сдружение “Врана ” ЕАД ще изкупи нужното количество зърно за Държавния запас до 2023 година, заяви зам. министърът на земеделието Иван Христанов в изявление за „ Нова нюз ”. В същото време Христанов не изключи вероятността скоро да се стигне до възбрана за експорт на зърно от страната.

Новината идва, откакто друго сдружение - - отхвърли да взе участие в изкупуването на зърно, а министърът обяви това за саботаж. В последна сметка земеделското министерство е намерило друго държавно сдружение за покупката - „ Врана ЕАД “. Това сдружение има стогодишна история - от придворно царско стопанство на Фердинанд и Борис, през стопанство на Управление безопасност и охрана (Пето управление н до държавно дружество през днешния ден.

Изкупуването на зърното ще стане през брокери на Държавния запас и страната няма да заплаща комисионни, с което ще се спестят 1 милион лв., изясни Христанов. Очаква се и поради огромните размери на покупко-продажбите комисионните на Софийската стокова борса също да бъдат понижени.

Вероятно страната ще забрани износа на зърно, защото с темповете, с които сега се изнася, цялото налично в страната ще бъде експортирано за четири месеца, сподели още Христанов. При постигане на хигиеничен най-малко България ще изиска позволение от Европейската комисия да наложи възбрана за експорт, като се задейства плануванаъа за задачата европейска процедура за обезпечаване на продоволствената сигурност на държавите-членки.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР