Държавният секретар в министерството на вътрешните работи Раед Арафат, който

...
Държавният секретар в министерството на вътрешните работи Раед Арафат, който
Коментари Харесай

Криза в Румъния за човешки имуноглобулин

Държавният секретар в министерството на вътрешните работи Раед Арафат, който дава отговор за дейностите при изключителни обстановки, добави, че същата молба е изпратена и до НАТО.

Министърът на опазването на здравето Сорина Пинтя посочи, че страната има потребност месечно от 5000 ампули имуноглобулин от 2,5 мг, а през март не се чакат никакви доставки на този артикул. "За април има няколко обещания, само че към този момент нямам доверие на обещания ", сподели министърката и добави, че е уведомила за обстановката кабинета на премиера и е било взето решение за задействане на европейския механизъм за паника.

Имуноглобулинът е от жизненоважно значение за пациенти с първоначални имунодефицити, автоимунни и неврологични болести.

Чрез европейския механизъм настояването на Румъния ще бъде оповестено в европейска електронна система и страните, които имат достъп до системата, ще дадат информация за количествата имуноглобулин, с който разполагат в техните страни.

Румънският министър на опазването на здравето заяви, че към този момент се е срещала с дистрибутори, а тази седмица ще има срещи и с производители.

Държавният секретар в Министерство на вътрешните работи Раед Арафат сподели, че са били извършени доста диалози с компании - вносители или производители, които не са довели до резултат. По думите му има "форма на напън " върху министерството на опазването на здравето за установяване на цената.

Недостигът на имуноглобулин е резултат от изтеглянето от румънския пазар на производителите, които осигуряваха над 80 % от нужните количества. Въпреки напъните на министерството на опазването на здравето през 2017 година, рецесията за имуноглобулин в Румъния продължава, уточни в прессъобщение министерството.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР