Държавният секретар по външните работи на Финландия Самули Виртанен поздрави

...
Държавният секретар по външните работи на Финландия Самули Виртанен поздрави
Коментари Харесай

Държавният секретар по външните работи на Финландия поздрави България за успешното председателство на Съвета на ЕС

Държавният секретар по външните работи на Финландия Самули Виртанен поздрави България за сполучливото осъществяване на нейното първо председателство на Съвета на Европейски Съюз. Българската парламентарна делегация, водена от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, беседва със Самули Виртанен в границите на двудневната си аудиенция във Финландия.

Председателят на Народното събрание акцентира, че напъните на българските институции са били ориентирани към реализиране на необятен консенсус по всички въпроси от дневния ред на Европейски Съюз. Освен по целите, декларирани от България, значителен прогрес имаше и по редица други тематики и бяха затворени доста законодателни досиета, посочи Цвета Караянчева.

Като един от огромните триумфи на първото за България председателство на Съвета на Европейски Съюз тя уточни приемането на процедурните правила за работа на Съвместната група за парламентарен надзор на Европол от страна на националните парламенти и Европейския парламент.

Избирането на ръководителя на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред на Народното събрание Цветан Цветанов за представител на тази група в Управителния съвет на Европол е висока оценка за работата и напъните на България по тази тематика, добави Цвета Караянчева, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание.

Другият главен приоритет на нашето председателство беше тематиката за европейската вероятност на страните от Западните Балкани, означи ръководителят на българския парламент. Ако не интегрираме тези страни в Европейски Съюз, някой различен ще ги притегли, тъй като в политиката, както и в природата, няма вакуум, разяснява Цвета Караянчева.

България и Финландия споделят общо мнение, че разширението на Европейски Съюз би трябвало да става на база на изпълнените задължения от всяка страна, кандидатстваща за участие, беше очебийно по време на диалога.

Очакваме поддръжка от Финландия за скорошно приемане на България в Шенген и за отпадане на Механизма за съдействие и оценка на Европейската комисия, акцентира ръководителят на Народното събрание. Това би била вярна стъпка, тъй като България от дълго време извърши всички критерии за присъединение към Шенгенското съглашение, добави Цвета Караянчева. До края на мандата на актуалната Европейска комисия България чака да отпадне и механизмът за съдействие и оценка.

Председателят на Народното събрание и държавният секретар по външните работи на Финландия се сплотиха към мнението, че политиците би трябвало да осведомят повече жителите за изгодите от участието на страните в Европейски Съюз.

Това ще подтиква тяхната ангажираност с изборите за Европейски парламент през 2019 година Гражданите би трябвало да усетят действителните изгоди за живота на всеки един от тях и по този начин ще създадем тематиката по-близка до всеки европеец, подчертаха Цвета Караянчева и Самули Виртанен. Те бяха единомислещи, че не трябва да се позволява евроскептицизмът да вземе връх измежду жителите на България и Финландия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР