Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео нарочи съдията от Специализирания

...
Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео нарочи съдията от Специализирания
Коментари Харесай

Посоченият от САЩ за корумпиран се оказа съдия

Държавният секретар на Съединени американски щати Майкъл Помпео нарочи съдията от Специализирания углавен съд Андон Миталов за присъединяване в " сериозна корупция ". От американското посолство показват, че в качеството си на длъжностно лице Миталов е взел участие в корупционни дейности, които " подкопават върховенството на закона и съществено компрометират независимостта на демократичните институции в България ". Засега не са оповестени доказателства.

Миталов е съдията, който пусна обвинявания в шпионаж началник на " Русофили " Николай Малинов да отиде в Русия и да получи медал от президента Владимир Путин. Съдията, неговата брачна половинка Корнелия Стойкова-Миталова и щерка им Гергана също са оповестени от Помпео. Те получават възбрана да влизат в Съединени американски щати.

Ден по-рано американската посланичка Херо Мустафа даде обещание до дни да бъде оповестено длъжностно лице, забъркано в корупция. Американските закони разрешават на държавния секретар да оповести обществено името на длъжностни лица и на техните директни родственици, в случай че са забъркани непосредствено или косвено в сериозна корупция.

" Това е първото такова разгласяване в България и то удостоверява уговорката на Съединени американски щати в битката против корупцията в България и в световен мащаб. Съединените щати не престават да поддържат народа на България в битката му против корупцията. Държавният департамент ще употребява тези пълномощия за поощряване търсенето на отговорност във връзка с корумпирани лица в района и в световен мащаб ", гласи изказването на Помпео.

Българската прокуратура не е обявявала следствие за корупция против арбитър Миталов. Срещу него обаче имаше инспекция от Инспектората на Висш съдебен съвет по искане на Сотир Цацаров. Бившият основен прокурор заподозря за неправилно решението на Миталов от ноември м.г. да пусне Николай Малинов в Русия. Според Цацаров обвиненият е трябвало да изиска позволение първо от наблюдаващия прокурор, съдът не е изчакал обвиняването, а напряко е разрешил пътуването.

Миталов е бил боен следовател, по-късно прокурор и най-после юрист. През 2013 година подава документи за връщане в правосъдната система като спецсъдия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР