Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Вашингтон може

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Вашингтон може
Коментари Харесай

САЩ разхлабват петролната примка около Иран

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео съобщи, че Вашингтон може да обмисли изключения за някои страни, които внасят ирански нефт преди глобите, които Съединени американски щати ще наложат на Иран от ноември, съобщи DPA.

"Няколко страни ще дойдат в Съединени американски щати да изискат да се направи изключение за тях. Ще го обмислим ", сподели Помпео за Sky News.

Помпео е първият формален представител на Съединени американски щати, който загатва опцията за такива изключения от обсега на глобите. Досега Съединени американски щати упорстваха, че изключения няма да се вършат.

"На 4 ноември ще влезе в действие глоба на Съединени американски щати против прехвърлянето на недопечен нефт от Иран в други страни. Тази активност ще предстои на санкциониране ", сподели Помпео в изявлението.

Още не е ясно по какъв начин системата на Вашингтон ще проработи, в случай че основни играчи като Китай и Индия не се съобразят с тези наказания, които ще са ориентирани към неирански юридически и физически лица, търгуващи с режими, които заплашват ползите на сигурността на Съединени американски щати.

Съединени американски щати приканват Саудитска Арабия да усили добива си на нефт, с цел да се компенсира разликата на международните пазари, в случай че Иран бъде изолиран, само че даже нараснало произвеждане от богатата монархия от Залива няма да е задоволително.



Помпео дойде в Брюксел за диалози в границите на срещата на върха на НАТО, в които ще се разиска увеличението на натиска над Иран и ще бъдат успокоени съдружниците за различни доставки на нефт, съобщи поискал анонимност представител на Държавния департамент.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР