Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини Иран в нападение

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини Иран в нападение
Коментари Харесай

Помпео: Атаките на Иран са ясна заплаха за международния мир

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео упрекна Иран в нахлуване над два танкера в Оманския залив, като сподели, че оценката се основава на разузнаването, оповестява СиЕнЕн.

" Оценката на държавното управление на Съединените щати е, че Ислямска република Иран е виновна за нападенията ", съобщи Помпео.

" Тази оценка се основава на разузнаването, употребяваните оръжия, равнището на експертни знания, нужни за осъществяването на интервенцията, последните сходни ирански офанзиви против корабоплаването, както и обстоятелството, че нито една прокси група, настояща в региона, не разполага с запаси и умения да работи с подобен висока степен на изисканост ", добави той.

При предходните офанзиви на четири други кораба в района преди месец, съветникът по националната сигурност Джон Болтън упрекна Иран, само че без да предлага доказателства, че Техеран е виновен.

По-късно американски чиновници оповестиха, че в Съединени американски щати има видео и фотоси, показващи, че ирански транспортен съд на флота отстранява неексплодирала мина, обвързвана с корпуса на японския химически танкер Kokura Courageous.

Един от служителите добавя, че американски военни самолети са записали цялостно видео с иранска лодка, която се движи около един от потърпевшите танкери и отстранява неексплодирала мина от корпуса.

Лодката работи, даже откакто USS Bainbridge, както и американски безпилотен аероплан и аероплан P-8 са на мястото четири часа. Представители на американската защита считат, че иранците се пробват да отстранен доказателства за присъединяване си в офанзивата.

Друг от длъжностните лица оповестява, че няколко ирански дребни лодки са влезнали в зоната, където продължава да е USS Bainbridge, което кара централното командване на Съединени американски щати да заяви: " Няма да се толерира никаква интервенция против USS Bainbridge или неговата задача ".

Иранският външен министър дефинира офанзивите като подозрителни, като се има поради времето, той написа в " Туитър ", че офанзивите против свързани с Япония танкери са станали по време на другарски диалози на японския министър председател Шиндзо Абе с висшия водач на Иран аятолах Али Хаменеи.

Помпео характеризира офанзивата като засегнатост за Абе. " Върховният водач на Иран отхвърли през днешния ден дипломацията на министър-председателя Абе, като съобщи, че няма отговор на президента Тръмп и няма да отговори ". Той изясни, че иранското държавно управление " обиди Япония, като нападна японски петролен танкер тъкмо пред иранските води ".

Помпео не дава отговор на никакви въпроси след изказването си и се срещна с настоящия секретар на защитата Патрик Шанахан по-късно в Пентагона, с цел да разиска настоящата обстановка с Иран, съгласно формален представител на американската защита и администрация.

Малко преди Помпео да упрекна Иран, президентът Доналд Тръмп изясни в Туитър, че " до момента в който доста правя оценка, че Абе отива в Иран, с цел да се срещне с аятолах Али Хаменей, аз персонално считам, че е прекомерно рано даже да мисля за подписване на договорка. Те не са подготвени и ние също ".

Атаките евентуално ще усилят опцията за конфликт сред Съединени американски щати и Иран в Персийския залив, настояват анализатори, защото напрежението непрестанно нараства. През последните няколко месеца Съединени американски щати активизираха акцията си за " оптимален напън ".

Администрацията на Тръмп също алармира по-рано за желанието си да обмисли военна мощ, като Болтън поръча възобновяване на военния проект за изпращане на 120 000 бойци в Близкия изток, в случай че Иран нападна американските сили.

Тръмп подреди още 1 500 бойци да заминат в района в края на май като " най-много защитно " изпитание за въздържане на иранските закани, сподели той, единствено няколко седмици откакто Съединени американски щати подредиха военна стачка в района.

Сега Помпео изброи поредност от ирански офанзиви и прикани другите страни да оказват помощ на Съединени американски щати да се оправят с Техеран.

Помпео сподели, че " взети като цяло тези непровокирани офанзиви съставляват ясна опасност за интернационалния мир и сигурност, очевидно нахлуване против свободата на корабоплаването и неприемлива акция за ескалиране на напрежението от страна на Иран ".

" Съединените щати ще пазят задграничните си ползи и ще застанем до нашите сътрудници, с цел да запазим световната търговия и районната непоклатимост. Призоваваме всички страни, застрашени от провокативните дейности на Иран, да се причислят към нас в това начинание. "

Саудитска Арабия е съгласна със Съединените щати, че Иран е зад хипотетичните набези против два петролни танкера в Оманския залив, разяснява саудитският министър за външните работи Адел ал Джубейър.

" Нямаме причина да не се съгласяваме с държавния секретар. Ние сме съгласни с него. Иран има история с такива неща. " /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР