Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен вероятно ще предоговори отмененото

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен вероятно ще предоговори отмененото
Коментари Харесай

Блинкен планира ново пътуване до Китай

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен евентуално ще предоговори анулираното си посещаване в Китай през идващите седмици, оповестиха публични лица във вторник, до момента в който двете международни сили още веднъж се пробват да понижат напрежението между тях, съобщи Агенция Франс Прес.


Блинкен трябваше да пътува до Китай през февруари, само че анулира пътуването, откакто Съединените щати откриха и по-късно смъкнаха над американска територия китайски балон, който съгласно тях е бил шпионски.

Но и двете страни дадоха позитивна оценка на неотдавнашното посещаване в Пекин на висши американски чиновници, измежду които беше и Даниел Критенбринк, върховен посланик на Съединени американски щати за Източна Азия, който провежда и плануваното преди този момент пътешестване на Блинкен.

Американски чиновник съобщи при изискване за анонимност, че се чака Блинкен да пренасрочи визитата си в Китай през идващите седмици, само че акцентира, че не е избрана дата.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби съобщи, че неотдавнашните диалози в Пекин са засегнали " капацитета за бъдещи визити " и са били " доста потребни ".

" Мисля, че в близко бъдеще ще видите по какъв начин ще приказваме за бъдещи визити тук ", сподели той пред кореспонденти.

Говорителят на Държавния департамент Ведант Пател съобщи, че Критенбринк и високопоставеният чиновник на Белия дом Сара Беран са имали " откровени и продуктивни полемики " в Китай, само че във връзка с пътуването на Блинкен беше сбита: " Очакваме с неспокойствие да пренасрочим това посещаване, когато изискванията го разрешат. "

" Нашата позиция е, че няма сурогат на персоналните срещи или задължения, без значение дали са във Вашингтон или в Пекин, с цел да продължим полемиката ", сподели Пател пред кореспонденти.

През последните години напрежението сред двете най-големи стопански системи в света се увеличи по редица въпроси, в това число търговията и сигурността, като Съединените щати показаха угриженост, че Китай напредва в подготовката си за завладяване на Тайван - самоуправляваща се народна власт, за която претендира Пекин./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР