Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен премахна търговските ограничения за

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен премахна търговските ограничения за
Коментари Харесай

САЩ вдигат оръжейното ембарго за Кипър, Турция бясна

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен отстрани комерсиалните ограничавания за защита за Кипър за фискалната 2023 година, заяви Държавният департамент.

 

Турското външно министерство през днешния ден остро осъди този ход, заявявайки, че той „ ще ускори още повече непримиримостта на кипърската гръцка страна и ще повлияе отрицателно на напъните за наново споразумяване на кипърския въпрос “.

 

„ Това ще докара до конкуренция във въоръжаването на Острова, накърнявайки мира и стабилността в източното Средиземноморие “, се споделя в изказването, призовавайки Съединени американски щати да преразгледат решението си и да следват уравновесена политика по отношение на двете страни на острова.

 

„ Международната общественост, в това число Съединени американски щати, би трябвало да удостовери суверенното тъждество и равния интернационален статут на кипърския турски народ, които също бяха доказани от споразуменията от 1959-60 година, и да работи по съответния метод “, се споделя в изказването.

 

„ Във всеки случай, Турция, като държава-гарант, в сходство със своите правни и исторически отговорности, ще продължи да подхваща нужните стъпки за съществуването, сигурността и спокойствието на кипърските турци, по всевъзможен начин. “

 

 

Кипър беше разграничен при турска инвазия през 1974 година, провокирана от прелом, въодушевен от Гърция. Оттогава Кипър се ръководи от администрация на кипърските гърци на юг, която Анкара не признава, напомня Ройтерс.

 

Турция признава отделилата се турска страна в северната част на разделения остров. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР