Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен посети Катар в рамките

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен посети Катар в рамките
Коментари Харесай

Блинкен в Близкия изток в търсене на траен край на войната в Газа

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен посети Катар в границите на последната си обиколка в спешната зона на Близкия изток, като се стреми към ново преустановяване на огъня и " дълготраен край " на войната сред Израел и Хамас, съобщи Агенция Франс Прес.

По-късно основният делегат на Съединени американски щати отпътува за Израел, надявайки се да поддържа съглашението за помирение, което беше контрактувано в Париж през януари, само че към момента не е подписано нито от Хамас, нито от Израел.

Тежките удари и сраженията в Газа лишиха живота на минимум 107 души за 24 часа, заяви министерството на опазването на здравето в ръководената от Хамас територия, която е подложена на бомбардировки от съвсем четири месеца.

Страхът за повече от един милион палестинци, които са се скупчили в крайния южен регион на Рафах, набъбна, защото фронтът се доближава от ден на ден в акцията на Израел за очистване на Хамас поради нападението от 7 октомври.

Блинкен - на петата си районна обиколка след експлоадирането на най-кървавата до момента война в Газа - по-рано се срещна с египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси в Кайро, ден откакто организира диалози със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман в Рияд.

Държавният секретар и Сиси " разискаха продължаващите старания за обезпечаване освобождението на всички заложници, държани от Хамас ", съобщи представителят на Държавния департамент Матю Милър.

Американският делегат също по този начин " изрази признателност за водещата роля на Египет в улеснението на доставката на филантропична помощ за палестинците в Газа ".

Блинкен акцентира, че Вашингтон " отхвърля всяко наложително изселване на палестинци от Газа и се ангажира със основаването на палестинска страна, която да обезпечи мир и сигурност както за израелците, по този начин и за палестинците ", добави Милър.

Примирието, което Блинкен се надява да подписа, предлага шестседмична пауза в боевете, до момента в който Хамас освобождава заложници в подмяна на палестински пандизчии, държани от Израел, и повече помощи за Газа, съгласно източник от Хамас. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР