Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова Израел да предприеме

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова Израел да предприеме
Коментари Харесай

Блинкън призова Израел за спешни действия срещу насилието над палестинци на Западния бряг

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън прикани Израел да предприеме " незабавни " дейности за преустановяване на насилието на заселници против палестинците на Западния бряг.

Блинкън, който е в Сан Франциско за Азиатско-тихоокеанската среща на върха, насочи апела в телефонен диалог с Бени Ганц, опозиционен водач, който се причисли към военния кабинет на министър-председателя Бенямин Нетаняху.

Той " акцентира незабавната нужда от позитивни стъпки за деескалация на напрежението на Западния бряг, в това число посредством противопоставяне на възходящите равнища на екстремистко принуждение от страна на заселниците ", съобщи представителят на Държавния департамент Матю Милър.

Блинкън и Ганц " разискаха напъните за увеличение и ускорение на преноса на значима филантропична помощ в Газа ", сподели Милър. Двамата също по този начин е разговарял с Ганц за продължаващата дипломация за освобождение на заложниците, взети от бойците на Хамас, когато на 7 октомври те започнаха огромно нахлуване против Израел от линията Газа.

Според израелски публични лица към 240 души са били взети за заложници по време на нападенията на Хамас, при които починаха към 1200 души, най-вече цивилни.

Оттогава насам държавните чиновници на " Хамас " настояват, че израелските бомбардировки и сухопътната атака са умъртвили повече от 11 500 души, най-вече цивилни, в това число хиляди деца.

За разлика от линията Газа, която е под контрола на " Хамас ", Западният бряг е значително под израелска окупация с лимитирана автономност от страна на Палестинската власт, чиито водачи са врагове на " Хамас ".

Палестинците в окупирания Западен бряг споделят, че от началото на войната са подложени на засилен тормоз от страна на израелски заселници.

Ганц, центристки военачалник в оставка, се съгласи да влезе във военния кабинет с Нетаняху, който се върна на власт в коалиция с извънредно десни партии, които твърдо поддържат еврейското заселване на Западния бряг.

Съединените щати поддържаха правото на Израел да отговори на " Хамас ", само че също по този начин приканиха за повече старания за щадене на цивилното население.

" Видяхме прекалено много убити цивилни палестинци и от самото начало настоявахме Израел да направи всичко допустимо, с цел да сведе до най-малко цивилните жертви ", съобщи Блинкен пред NBC News./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР