Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отпътува днес от Демократична

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отпътува днес от Демократична
Коментари Харесай

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън приключи посещението си в Демократична република Конго

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън отпътува през днешния ден от Демократична република Конго след края на еднодневното си посещаване в границите на дипломатическа обиколка в Африка, заяви президентството на ДР Конго, представено от Агенция Франс Прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

Преди това Блинкън се среща с министър-председателя на ДР Конго Жан-Мишел Сама Луконде и с членове на гражданското общество. По информация на посолството на Съединени американски щати в столицата Киншаса, самолетът му е изхвърчал следобяд.

Според Държавния департамент Блинкън и Сама Луконде са " разговаряли за това какъв брой значимо е  да се провеждат и произведат свободни и почтени избори през 2023 година, както е по проект ". Държавният секретар е оповестил, че Американската организация за интернационално развиване (USAID) " ще отпусне спомагателни 10 милиона $ за обезпечаване на спокойно политическо присъединяване и бистрота по време на вота, с което общата поддръжка на Съединени американски щати за изборите в ДР Конго ще доближи 23,75 милиона $ ", прецизират от ведомството.

Блинкън и Сама Луконде са разискали и тематики като " поощряване на спазването на човешките права, подобряването на капиталовия климат, опазването на околната среда, битката с корупцията и обезпечаването на вериги за доставки на скъпи минерали, нужни за международния преход към по-чисти форми на произвеждане на сила ".

Държавният секретар е подчертал тясното и дългогодишно съдействие сред Съединени американски щати и ДР Конго в области като битката с епидемиите от ебола, значима за здравето на световно ниво, както и устойчивото произвеждане на храни, се споделя още в известието.

При идването си в Киншаса през вчерашния ден Антъни Блинкън се срещна с президента на ДР Конго Феликс Чисекеди, като преди този момент даде обща конференция с външния министър Кристоф Лутундула.

На конференцията ръководителят на американската дипломация съобщи, че Съединени американски щати са разтревожени от достоверната информация, че Руанда подкрепя бунтовническото " Движение 23 март " (М23), в източната част на ДР Конго. " Ние сме съществено обезпокоени от достоверните данни, съгласно които Руанда поддържа М23 ", уточни той.

Движението М23 е остаряла бунтовническа формация, доминирана от етноса тутси, която беше победена през 2013 година През предходната година обаче тя още веднъж се въоръжи и упрекна Киншаса, че не съблюдава изискванията за разоръжаване и реабилитиране на нейните бойци.

ДР Конго твърди, че държавното управление в Кигали поддържа протеста - нещо, което Руанда отхвърля.

Антъни Блинкън ще приключи африканската си обиколка точно в Руанда.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР