Държавният секретар Антъни Блинкен каза в понеделник, че Вашингтон силно

...
Държавният секретар Антъни Блинкен каза в понеделник, че Вашингтон силно
Коментари Харесай

Блинкен: Вашингтон подкрепя бързото присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО

Държавният секретар Антъни Блинкен сподели в понеделник, че Вашингтон мощно поддържа бързото присъединение на Швеция и Финландия към НАТО поради стъпките, които към този момент са подхванали, макар че турският му сътрудник акцентира нуждата от по-конкретни стъпки, оповестява „ “.

„ Съединени американски щати имат мощна поддръжка за допустимо най-бързото присъединение на Северните страни. Разширяването на Швеция и Финландия в НАТО не е двустранен въпрос. Ние сме уверени, че НАТО скоро публично ще ги одобри в своите редици. И това ще увеличи сигурността на всички членове на НАТО, в това число Съединени американски щати и Турция “, сподели Блинкен на взаимна конференция с Мевлют Чавушоглу в Анкара.

Той означи, че двете страни са сътрудници на НАТО по програмата „ Партньорство за мир “. Според него Хелзинки и Стокхолм са подхванали съответни стъпки за осъществяване на отговорностите си по тристранния меморандум, подписан с Анкара. Съединени американски щати „ правят оценка тези стъпки “, добави министърът.

Чавушоглу, дружно с Блинкен, обявиха, че всички страни в Алианса би трябвало да убедят Швеция по-специално, да предприеме повече дейности, с цел да отговори на опасенията на Анкара и да завоюва нейната поддръжка за кандидатурата.

През май 2022 година Финландия и Швеция подадоха молби за присъединение към Северноатлантическия алианс, само че Анкара блокира процеса на тяхното влизане, изисквайки да разгласят кюрдските организации за терористични и да екстрадират лица, упрекнати в тероризъм или присъединяване в опита за прелом в Турция през 2016 година

Отношенията сред Турция и Швеция се изостриха след изгарянето на Корана в турското посолство в Стокхолм на 21 януари. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че след антитурските дейности в Стокхолм Швеция не би трябвало да чака Анкара да поддържа кандидатурата й за участие в НАТО. Подобни изказвания направиха ръководителите на турското външно и отбранително министерство. В момента процесът, обвързван с утвърждението на шведската молба, е спрян.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР