Държавният глава Румен Радев, заедно с президентите Петър Стоянов (1997-2002),

...
Държавният глава Румен Радев, заедно с президентите Петър Стоянов (1997-2002),
Коментари Харесай

Румен Радев: Желев остана народен човек, когато мнозина клеймяха думата „народен“


Държавният глава Румен Радев, дружно с президентите Петър Стоянов (1997-2002), Георги Първанов (2002-2012) и Росен Плевнелиев (2012-2017), откри в село Веселиново възпоменателна плоча пред родната къща на първия демократично определен президент на Република България доктор Желю Желев (1990 – 1997).

„ Д-р Желев ни напусна преди две години. Той имаше нелека орис. Прояви куража на инакомислието, когато други мълчаха. Пое отговорност за страната, когато всички спореха и се надвикваха. Понесе упреците на съперниците и измените на своите. Но Желев остана национален човек, когато мнозина се срамиха и клеймяха думата „ национален “, съобщи в изявлението си на церемонията Румен Радев, оповестиха от прессекретариата на президента.

Президентът акцентира, че епохата е натоварила политиците на прехода с бремето на доста неточности, и техни, и непознати. Огромните очаквания са се сблъскали със суровата реалност, а идеалистите са били изместени от циниците. ”Желев се водеше от хрумвания, не от изгода. Остана безсребреник, когато други осребряваха куража на инакомислещите и очакванията на всички българи. Остана демократ, когато всички се сочеха с пръст ”, сподели президентът и добави, че той бе уверен европеец от поколението на Хелмут Кол и Франсоа Митеран, за което идея бяха мирът, солидарността и единството на континента.

„ Знаменателен знак е, че се събрахме четирима държавни глави, с цел да съхраним паметта за първия президент на нова България, който ни напусна “, уточни Румен Радев. Държавният глава уточни още, че датата десети ноември наближава, а точно нея непроменяемо свързваме с лекар Желев, като 28 години след началото на измененията „ политическите пристрастености не престават да вилнеят “.

„ От години спорим дали преходът е приключил. Мисля, че ще можем да го твърдим, когато престанем да използваме историята за злободневен политически бизнес, когато разномислието ражда полемики, а не подхранва омразата. Когато причините изместят дамгите. Когато се проникнем с почитание към всички жертви, от всички столетия и се отнасяме с почит към градивните, прогресивните и родолюбците. Без амнистия за закононарушенията, само че с схващане за общата драма, в която всеки от нас носи своята отговорност и никой не е непогрешим “, акцентира още в словото си на церемонията президентът Румен Радев. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР