Държавният глава Румен Радев ще проведе поредица от срещи с

...
Държавният глава Румен Радев ще проведе поредица от срещи с
Коментари Харесай

Президентът започва косултации за избор на следващия главен прокурор

Държавният глава Румен Радев ще организира поредност от срещи с представители на правосъдната и изпълнителната власт и на публични организации по отношение на критериите за избор и пълномощията на идващия основен прокурор, оповестяват от прессекретариата на президента.

Първата от работните срещи е с основния прокурор Сотир Цацаров и ще се организира на 13 май от 14.00 часа на „ Дондуков “ 2.

Главният прокурор се назначава от президента по предложение на Висшия правосъден съвет. Мандатът му е 7 години. Той реализира контрол за правда и методическо управление върху активността на всички прокурори, разпределя работата на заместник-главните прокурори.

Има право да назначава и освобождава чиновниците в основната прокуратура, да прави проверки и да управлява работата на всички прокурори.

Той може да сезира Конституционния съд. Настоящият основен прокурор Сотир Цацаров заема този пост от 9 януари 2013.

Процедурата за избор на нов основен прокурор би трябвало да стартира сред шест и четири месеца преди приключването на мандата на Цацаров, т.е. още през лятото. Очаква се изборът на новия Обвинител номер едно да е през октомври.

Кандидати могат да оферират министърът на правораздаването и прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС). Номинираните би трябвало да показват идея за работата си и биват изслушвани от съвета. Изборът е на членовете на Висш съдебен съвет.

За да бъде определен един претендент, би трябвало да получи поддръжката на не по-малко от 17 от общо 25 членове на съвета.

Избраният би трябвало да бъде назначен с декрет от президента, който има право и да откаже да подпише, което връща процедурата във Висш съдебен съвет.

Изборът на новия основен прокурор се счита за най-важното политическо събитие през тази година, което ще даде своята проекция за политическия живот у нас през идващите 7 години.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР