Държавният глава Румен Радев и Светият Синод на Българската православна

...
Държавният глава Румен Радев и Светият Синод на Българската православна
Коментари Харесай

Радев и Светият Синод загрижени за връзките с българите в чужбина

Държавният глава Румен Радев и Светият Синод на Българската православна черква (БПЦ) се сплотиха на среща през днешния ден в Синодалната палата в София към позицията, че страната и БПЦ споделят обща отговорност за поддържането и развиването на връзките със сънародниците ни зад граница. Информация за диалога беше публикувана от президентството. Той е част от разговора на Радев с управленията на БПЦ и на обичайните вероизповедания в България.

Президентът акцентира историческата роля църквата за съхраняването на националната ни еднаквост, за постигането на църковна самостоятелност в интервала на Възраждането и за самото възобновяване на българската държавност. Според Радев и Светия Синод отстояването на българския народен интерес и съхраняването на духовното и културно-историческото завещание на страната ни изискват общи старания на всички държавни институции и на БПЦ.

По време на диалога бе маркирано също, че България има огромен интерес да продължи да укрепва контактите и разговора с българските общности по света , значителен принос в което има и Българската православна черква. Румен Радев увери Св. Синод в готовността на президентската институция да поддържа духовната задача на БПЦ към православните българи в чужбина в сходство с църковните догми.

По време на срещата беше очебийно още, че отношенията между Българската православна черква - Българска патриаршия и Православната черква в Република Северна Македония би трябвало да способстват за доближаването и свободното другарство на хората от двете страни на общата ни граница.
 На Светия синод Пеевски даде обещание светли храмове
На Светия синод Пеевски даде обещание светли храмове

Държавата би трябвало да има грижата за Българската православна църква
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР