Държавният газов доставчик Булгаргаз обяви в петък прогноза за поскъпване

...
Държавният газов доставчик Булгаргаз обяви в петък прогноза за поскъпване
Коментари Харесай

Драстично 40% поскъпване на газа прогнозира Булгаргаз за май

Държавният газов снабдител " Булгаргаз " разгласи в петък прогноза за повишаване през май с малко под 40 % на цената на природния газ за вътрешния пазар по отношение на в този момент настоящата цена. В същото време обаче сдружението не споделя какво заявление за цената през април е внесло, а енергийният регулатор още не е разгласил документа на уеб страницата си. Възможно е повишаването през април да е по-голямо от предстоящото за май, защото в последните дни цените на европейските газови тържища са мощно подвластни от протичащото се във войната в Украйна и от налаганите наказания от западните страни против Русия поради експанзията ѝ против Киев.

Според изчисленията на " Булгаргаз " цената на природния газ през май би трябвало да е 157.73 лева./MВтч (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС) или 80.65 евро по фиксинга на Българска народна банка. Тази планирана стойност обаче е формирана на база на ценообразуващите съставни елементи към 11 март 2022 година, а окончателното заявление за одобряване на цената ще бъде импортирано на 1 май с борсовите котировки за целия месец април.

Какво е предлагането на държавната газова компания за април обаче не се оповестява, въпреки че до 10 число би трябвало да е внесла заявката си за цената за идващия месец.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР