Държавният газов доставчик Булгаргаз може да поиска от 1 февруари

...
Държавният газов доставчик Булгаргаз може да поиска от 1 февруари
Коментари Харесай

"Булгаргаз" ще поиска поевтиняване с 30%, ако спадът на международните пазари се запази

Държавният газов снабдител " Булгаргаз " може да изиска от 1 февруари цената на природния газ да падне с 30%, с колкото в случай че наклонността за поевтиняване се резервира за седмица на интернационалните пазари.

" В случай че до 10.01.2022 година се запазят актуалните ценови равнища на европейските газови пазари за доставка през февруари 2022 година в размер на 65 EUR/MWh, " Булгаргаз " ЕАД ще предложи цена за февруари 2022 година с 32% по-ниска по отношение на одобрената за януари 2022 година, която ще е планирана към датата на заявката " се споделя в известие на компанията от през днешния ден. Десети януари е датата, на която по закон компанията би трябвало да внесе в Комисията за енергийно и водно контролиране ценовото си предложение за февруари.

В днешното известие " Булгаргаз " дава отговор задочно на премиера Кирил Петков, който през вчерашния ден в телевизионно изявление подлага на критика Комисията за енергийно и водно контролиране, че е одобрила 30-процентно повишаване от 1 януари, което е било изненадващо на фона на спадащите интернационалните цени през последната седмица.

" Булгаргаз " разказва процедура в нормативната уредба, съгласно която 20 дни преди края на съответния месец внася в КЕВР заявление с предложение за цени, основани на смяната на цената на природния газ на вход на газопреносните мрежи. Коригиращо предложение, включващо ценообразуващите съставни елементи по дълготрайните контракти, сред които и петролният съставен елемент, се внася 20 дни по-късно, директно преди определянето на цената. Затова предлагането за 14-процентно повишаване на природния газ по отношение на декемврийската цена е импортирано от компанията на 10 декември, а на 1 януари е направена промяна.

" В интервала от 10.12.2021 година до 23.12.2021 година, цените на европейските газови пазари за доставка през януари 2022 година се покачиха доста от 93 EUR/MWh на 119 EUR/MWh. Едва след 23.12.2021 година, цените започнаха да се намаляват. Намалението след 23.12.2021 година беше регистрирано в поправеното заявление, което " Булгаргаз " ЕАД внесе на 01.01.2022 година, в сходство с напътствията на КЕВР. В поправеното заявление бяха включени отчетните данни към 31.12.2021 година на съставените елементи, формиращи цената по дълготрайните контракти, в това
число и покачването на петролния съставен елемент. Предложената от " Булгаргаз " ЕАД цена за януари 2022 година е напълно изчислена в сходство с наредбата ", се показва в известието на сдружението.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР