Държавният департамент на САЩ публикува годишния си Доклад за религиозната

...
Държавният департамент на САЩ публикува годишния си Доклад за религиозната
Коментари Харесай

Луковмарш отново в доклад на САЩ

Държавният департамент на Съединени американски щати разгласява годишния си Доклад за религиозната независимост по света за 2022 година В документа със свободен достъп на уеб страницата на дипломатическото ведомство е показана информация за положението на религиозните свободи във всички страни по света.
За България в отчета се отбелязва, че Конституцията подсигурява свободата на вероизповеданията и на съвестта. Обърнато е внимание на решението на кмета на София Йорданка Фандъкова да анулира на процедурни учредения Луковмарш, проведен в чест на военачалник Христо Луков.
В отчета на Държавния департамент се загатва, че през април м.г. Върховният касационен съд е върнал делото за разпространение на коренен ислям от 12 представители на мюсюлманското изповедание за наново разглеждане от Окръжния съд в Пазарджик. Обръща се внимание и на изказванията на мюсюлмански водачи, че Столичната община не е откликнала на молбите да даде позволение за градеж на нова джамия.
Цитирани са представители на " Свидетелите на Йехова ", съгласно които общини лимитират дейностите им. 
В документа се обръща внимание, че антисемитската изразителност продължи да се появява постоянно в онлайн мнения, в обществените мрежи, в публикации в онлайн медиите и в пресата. На публични места са се появили антисемитски графити, в това число свастики и обиди. Въпреки законовата възбрана за разпространяване на фашизъм или други антидемократични идеологии, управляващите рядко са ползвали закона и сувенири с нацистки знаци се намират в разнообразни туристически зони в страната, се отбелязва в отчета. Изтъква се, че през ноември държавното управление е основало непрекъснат пост на народен координатор за битка с антисемитизма.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР