Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на България на

...
Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на България на
Коментари Харесай

САЩ одобри потенциална продажба на България на бронетранспортьори Страйкър“

Държавният департамент на Съединени американски щати утвърди евентуалната продажба на България на бронетранспортьори " Страйкър “ ( Stryker ) за 1,5 милиарда $ , Агенцията за съдействие в сигурността на Пентагона.

Продажбата на съюзничката от НАТО България ще се състои от 183 машини от разнообразни модификации на вида " Страйкър “, в това число за транспорт на пехота, командни машини и машини за здравна евакуация, се споделя в известието на американското министерство на защитата.

Още през месец май тогавашният боен министър Димитър Стоянов заяви, че България чака обвързваща оферта за бойни машини на пехотата от Съединени американски щати. По плана за рационализация на сухопътните войски има гласоподаване от предходни парламенти към 1,2 милиарда лв..

За вероятната продажба е известен Конгресът на Съединени американски щати, само че макар утвърждението на Държавния департамент изпращането на уведомлението не значи, че има подписан контракт или че договарянията са приключили.

Пентагонът посочи, че корпорацията " Дженеръл Дайнамикс “ ( General Dynamics ) е главният снабдител на това въоръжение.

България пробва да купи 150 бронирани машини за Сухопътни войски от години, за което имаше договаряния и бяха. проведени търгове. През 2021 година обаче МО изпрати писма до компаниите, че приключва процедурата за пазаруване защото " ценовите оферти на двете компании, позволени до втория стадий, доста надвишават рамката, одобрена от Народно събрание ".

В същото време поредно общо 16 изтребители F-16 за над 5 милиарда лв., също така стартира строителството на два кораба за 1 милиарда лава.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР