Държавният департамент на САЩ критикува България за нацистките, антисемитски и

...
Държавният департамент на САЩ критикува България за нацистките, антисемитски и
Коментари Харесай

САЩ критикуват България за нацистки и антисемитски надписи

Държавният департамент на Съединени американски щати подлага на критика България за нацистките, антисемитски и антимюсюлмански надписи, които са забележими в редица български градове, а напъните за заличаването им не са систематични. Това е едно от заключенията в отчет за 2021 година на Държавния департамент на Съединени американски щати за религиозните свободи в частта за България.

В началото на годината незнайни бяха нарисували свастика с лилаво мастило върху прозорец на посолството на Съединени американски щати в София. Свастиката беше открита на 28 януари - ден след Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. Още тогава бе обявено, че изображението е провокирало безпокойствие в Държавния департамент на Съединени американски щати по отношение на проблемите на антисемитизма в България.

Сегашният отчет се базира на голям брой цивилен организации, които оповестяват, че общините не реагират на сигналите за разпространяването на сувенири с нацистки отличителни знаци в туристическите зони в цялата страна. Еврейски организации са подавали сигнали за антисемитски графити.

Организацията " Шалом " е съобщила нацистки стикери в столичния градски превоз и лифтовете в Банско. Главното мюфтийство също е подало информация за обидни графити върху мюсюлмански парцели. Едно е от тях е нарисувана свастика върху джамия в Пловдив.

През предходната година мюсюлмански водачи са подали недоволства, че София, Стара Загора и Гоце Делчев " с непрозрачни претекстове " не престават да отхвърлят настояванията им за създаване на нови или реорганизация на съществуващи религиозни обекти. Мюфтийството се оплаква, че мюсюлманите в България са ставали от време на време жертви на тирада на омразата.

Лидери на еврейската общественост са изразили угриженост за деянията на вандализъм върху еврейски гробища и монументи. Те настояват, че има ескалираща наклонност за антисемитска агитация и графити. Най-зебележителният образец е в Провадия, където остарялото еврейско гробище е превърнато в нелегално бунище.

През предходната година учебните заведения са почнали да употребяват цялостния набор от учебници за православното християнство и исляма от първи до дванадесети клас. Въпреки че учебниците по вяра от първи до трети клас са били утвърдени, не е имало подготвени учители, които да образоват децата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР