Държавният департамент на САЩ е одобрил продажбата на противоракетни комплекси

...
Държавният департамент на САЩ е одобрил продажбата на противоракетни комплекси
Коментари Харесай

Саудитска Арабия с два противоракетни щита – американски и руски?

Държавният департамент на Съединени американски щати е одобрил продажбата на противоракетни комплекси за Саудитска Арабия на стойност 15 милиарда $, съобщи „ Ройтерс”. Тия Риад ще се достави с 44 установки THAAD и 360 ракети, както и с радари и системи за ръководство на огъня.

„ Тази договорка показва ползите на Съединени американски щати във връзка с националната сигурност и външната политика, като също така оказва поддръжка за дълготрайната сигурност на Саудитска Арабия и Персийския залив на фона на иранските и други районни заплахи”, се показва в публично изказване на Пентагона.

Сделката е изключително любопитна, защото единствено преди два дни държавната телевизия „ Ал-Арабия” заяви, че кралството се е споразумяло и с Русия за покупката на комплекси С-400 „ Триумф” за $3 милиарда Това е най-модерният съветски ЗРК, предлаган за експорт, като с изключение на противников самолети, той, също като THAAD, може да унищожава и балистични ракети.

Разликата е в това къде е силата на всяка от двете системи - американската се оправя по-добре с вражеските ракети, само че не може да смъква самолети, до момента в който съветската е по-слаба като ПРО, само че пък може да поразява всевъзможни цели.

Сделката е била контрактувана по време на историческото посещаване на крал Салман в Русия и тя провокира остри реакции от страна на дългогодишния съдружник на Саудитска Арабия – Съединени американски щати. Според Вашингтон Рияд не би трябвало да закупува военно съоръжение, което не е съвместимо със западните системи. Този вид мнения не стопираха Турция преди няколко седмици също да разгласи интереса си към С-400 – въпреки да е член на НАТО.

Общото сред новите клиенти на съветския военнопромишлен комплекс е, че напоследък утежниха връзките си със Съединени американски щати – южната ни съседка поради чистките и всеобщите арести след опита за боен прелом, а петролната монархия – поради военната й акция в Йемен, която е съпроводена с извънредно доста цивилни жертви.

От Москва все още настояват, че до доставка на С-400 ще се стигне след края на експертни договаряния, които сега текат в условия на дискретност. Поради тази причина и се появиха мнения, че Рияд може би просто изнудва Вашингтон с оръжейния „ флирт” с Москва. Посещението на краля и огромната му делегация в съветската столица обаче демонстрира и съществено доближаване на позициите на двете страни.

Външният министър Адел Джубейр уточни пред „ Росия 24”, че Русия и Саудитска Арабия ще работят за мирното споразумяване на сирийския спор: „ Ние сме за опазване на суверенитета на Сирия. Вярваме във върховенството на закона”. По думите му има подобие в позициите за Палестина, йеменското държавно управление и повдигането на глобите против Москва.

Дълго време сунитските петролни монархии и Русия бяха във враждуващите лагери на сирийския спор – Москва, дружно с шиитски Иран поддържат държавното управление на Башар ал-Асад, до момента в който Саудитска Арабия, Катар, ОАЕ и други стояха зад опозицията и бяха упреквани, че финансират терористични групировки.

Дали в последна сметка желанието на Саудитска Арабия да откри баланс сред Русия и Съединени американски щати ще я трансформира в единствената страна в света с два лични противоракетни щита е въпрос, чийто отговор евентуално ще разберем напълно скоро.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР