Държавният департамент на САЩ дарява 900 000 долара безвъзмездна помощ,

...
Държавният департамент на САЩ дарява 900 000 долара безвъзмездна помощ,
Коментари Харесай

САЩ започват проект срещу дезинформацията у нас

Държавният департамент на Съединени американски щати подарява 900 000 $ безплатна помощ, с цел да подкрепи българското общество да придобие умения за разграничение на погрешна информация и дезинформация, съобщи БНР. Проектът бе показан през вчерашния ден следобяд в София. Събитието съответства с визитата на заместник-секретаря по обществена дипломация и публични въпроси в американския Държавен департамент Елизабет Алън.

Това е най-голямата стратегия по медийна просветеност, подкрепена в миналото от американското държавно управление, акцентира Елизабет Алън.

" Информационното пространство е поле на оспорвана борба на конкуренцията, в което свободния поток на вярна информация е от голяма важност за всяко едно публично предизвикателство или проблем, които се опитваме да решим. Толкова доста неща се случват, толкоз бързо – изкуствен интелект, нововъзникващи технологии, нараснала дезинформация, намаляващо доверие в медиите и закани против публицисти. Много е мъчно да се отговори на темпото. И явно съществуването на тези злонамерени артисти, които целеустремено злоупотребяват с осведомителното пространство, с цел да се облагодетелстват за лична сметка ".

На събитие бе и министърът на културата Кръстьо Кръстев, който акцентира значимостта на медийната просветеност в актуалния световен свят на съгласуваност:

" В подтекста на провокациите, свързани с разпространяването на дезинформацията и опити за въздействие върху свободното мислене и волята на жителите, тематиката за медийната просветеност е настояща и значима, и за Министерството на културата ".

Заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева акцентира на все по-засилващата се нужда от насърчаване на умеенето цифрова просветеност на фона на днешния световен климат.

Проектът по медийна просветеност ще бъде осъществен в границите на две години от Института за медийни проучвания " Пойнтър " дружно с партньорски организации от България.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР