Държавният архив в Монтана откри изложба „Из живота на 2-ри

...
Държавният архив в Монтана откри изложба „Из живота на 2-ри
Коментари Харесай

Държавен архив - Монтана представи моменти от историята на Ломския конен полк

Държавният списък в Монтана откри галерия „ Из живота на 2-ри Ломски конен полк “. Събитието се състоя на 9 юни, когато се отбелязва Международният ден на архивите. Негови посетители бяха регионалният шеф Ванина Вецина и зам. регионалният шеф Латинка Симова.
2-ри Ломски пехотен полк е един от най-прочутите в България. Историята му обгръща съвсем целия интервал на балканските войни, с него са свързани и знакови събития като освобождението на Добруджа по време на Първата международна война. Моментите от живота на полка са правени в спокойно време и обгръщат интервал от 1936 до 1942 година Техен създател е фотографът Петър Проданов от Лом.
Снимките, а след това и изложбата, са вероятни с помощта на дарения. Първото е на Анатоли Проданов – внук на Петър Проданов и трето потомство фотограф. Миналата година той подарява на ДА – Монтана 233 цифрови фотоси на дядо си като цифрови копия с високо качество. Във видеовръзка от Испания, където живее от дълги години той разгласи, че до няколко месеца следва друго негово подаяние за институцията, този път – от архива на неговия татко Богомил Проданов. Това ще са фотоси, които в никакъв случай не са отпечатвани на хартия. Те описват за всички области от предишното на град Лом и са за интервала 1965-1989 година
Другият донор, обвързван с изложбата, е проф. Иван Гаврилов, който е финансирал отпечатването на фотосите.
По мотив Международния ден на архивите, Анатоли Проданов получи оценката на ДА – Монтана за донор на 2021 година С грамоти бяха отличени и други донори. Институцията даде грамоти и на най-активните си читатели. За предходната година те са двама, с идентичен брой употребявани архивни единици: краеведите Серьожа Вълков и Спас Спасов от Враца. В категорията „ другар на архива “ бе отличен Илия Илиев, шеф на издателство и печатница в Монтана, който при отпечатването на броеве 2 и 3 на вестник „ Архивно ехтене “, издавани от ДА – Монтана, поел за своя сметка предпечатната подготовка.
„ Вие сте гаранцията, че пазите историческата ни памет във всичките й типове и форми “, сподели в поздравлението си към ДА – Монтана регионалният шеф Ванина Вецина.
Изложбата „ Из живота на 2-ри Ломски конен полк “ може да бъде прегледана до края на този месец.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР