Държавните университети няма да бъдат намалени до 16. Това съобщиха

...
Държавните университети няма да бъдат намалени до 16. Това съобщиха
Коментари Харесай

Министър Денков: Държавните университети няма да бъдат намал...

Държавните университети няма да бъдат понижени до 16. Това оповестиха от Министерството на образованието във връзка изявления, съгласно които следва обединение на висши учебни заведения.

От МОН отхвърлиха, че се възнамерява основаването на мегаструктури, а единствено сливането на някои дребни университети.

„ МОН обмисля разновидности за сливане на някои висши учебни заведения под разнообразни форми в сходство със Стратегията за развиване на висшето обучение и за повишение на качеството “.

За окрупняването на висшите учебни заведения се приказва от 30 години, споделя ректорът на НАТФИЗ.

„ Трябва да са ясни параметрите за какво се прави това нещо. Ако докара до положителни резултати, нямам нищо срещу. Ако пречи на качеството и просветителния развой, всички ще са срещу “, споделя проф. доктор Станислав Семерджиев.

Въпреки че тематиката още веднъж е на дневен ред, към момента няма решение по кое време и кои висши университети могат да бъдат обединени.

„ Няма какво да разясня. Нищо не е решено “, съобщи министърът на образованието Николай Денков, написа bTV.

По брой университети на глава от популацията България надминава останалите европейски страни, сходни по население и територия. От Националното посланичество на студентските препоръки са скептични, че ще се стигне до обединение на висши учебни заведения.

„ Мисля, че цялата еуфория е леко пресилена, тъй като министърът не е провеждал такава тематика с нас “, споделя Даниел Парушев от Национално посланичество на студентските препоръки.

„ Възможно е шерване, един консорциум на база партньорства, може да споделим общи преподаватели, запаси. Не механично обединение, а обединение по правила, с контрактувани критерии “, споделя доцент Лиляна Вълчева от профсъюз, " Висше обучение " към КНСБ.

Очаква се на 22 февруари, по време на Съвета на ректорите, министърът да показа повече елементи за своята идея.
Свързани вести Пловдив може да остане с два университета
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР