Държавните институции и бизнеса следва да са подготвени да навигират

...
Държавните институции и бизнеса следва да са подготвени да навигират
Коментари Харесай

Проф. Илин Савов: В мътните води на фалшификацията чрез изкуствения интелект държавите и бизнеса да реагират решително

" Държавните институции и бизнеса следва да са готови да направляват в мътните води на дезинформацията и фалшификацията, задвижвана от изкуствения разсъдък ". В това е уверен заместител ректор-комисар на Академията на Министерство на вътрешните работи проф. доктор Илин Савов. 

В своя обява проф. Савов, който е и член на Международната полицейска асоциация (IPA), очерта международните трендове и ограниченията в битката с дезинформацията и фалшификацията, като предизвести за действителни закани от тежки злоупотреби с репутацията и финансите на евентуалните жертви на " deep fake ". 

Темата стана изключително настояща, откакто в сряда пресслужбата на Министерски съвет предизвести за манипулирано видео (или дълбока имитация - дийпфейк) с лицето и гласа на премиера акад. Николай Денков, което се популяризира в обществената мрежа " Фейсбук ". Само ден по-рано и носителят на " Оскар " Том Ханкс сигнализира за заплахите от AI и бе безапелационен, че няма " нищо общо " с версия на себе си с изкуствен интелект, която популяризира " някакъв стоматологичен проект ". 

В персоналния си профил във " Facebook " проф. Илин Савов изрази персоналната си позиция на специалист с над 20 години в службите за сигурност за противопоставяне на престъпността и очерта трендовете. 

" Фокус " разгласява поста на специалиста и учител без редакторска намеса. 

" Широкото потребление на технологията за изкуствен интелект (AI) отприщи заплахата от дезинформация и имитация (deep fake), задвижвана от него. 

1. Държавните институции и бизнесът би трябвало да са подготвени да предотвратяват увреждане на репутацията и финансите си от тази зараждаща заплаха 

2. Когато AI моделите са проектирани без уместно основание за етични, обществени и правни последствия или са внедрени без подобаващи гаранции и контрол, те могат да подкопаят преимуществата на цифровото ускоряване и да доведат до редица отрицателни последствия и тежки злоупотреби с персонални данни

3. Държавните институции и бизнеса следва да са готови да направляват в мътните води на дезинформацията и фалшификацията (deep fake), задвижвана от изкуственият разсъдък. Те могат да създадат това посредством използване на тактики за понижаване на излагането им на дезинформация и всестранна предварителна защита, действително самодейно идентифициране на източниците, моделите и трендовете на дезинформация и реагиране бързо и уверено на тези закани ", написа проф. Илин Савов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР