Държавни компании са най-големите нетни бенефициенти досега по антикризисната мярка

...
Държавни компании са най-големите нетни бенефициенти досега по антикризисната мярка
Коментари Харесай

Кои фирми са получили най-много пари по мярката 60/40?

Държавни компании са най-големите чисти бенефициенти до момента по антикризисната мярка за опазване на заетостта, придобила известност като 60/40, демонстрира разбор на данните на Национален осигурителен институт. От старта на самодейността на 15 март 2020 година доникъде на септември 2021 година общият размер на обезщетенията възлиза на 1,5 милиарда лв., а средства са получили 13 307 компании. е 575 лв., а 21 са приблизително обезщетените чиновници в компания.

Прави усещане, че компаниите, които са получили най-високи чисти обезщетения, са от държавния бранш. Най-висока сума е отишла до момента за " Рудник Трояново - Север " , част от " Мини Марица-изток " ЕАД, който е получил 45,5 млн. лв., а на второ място в самобитната ранглиста се подрежда " Рудник Трояново – 1 " с 38,4 млн. лв.. На трето място по обща сума на обезщетенията са " Български пощи " , които са получили помощ в размер на 32,6 млн. лв.. Челната петица се добавя от казанлъшкия производител на оръжия " Арсенал " , получил 30 млн. лв. от старта на програмата до през днешния ден, и " Рудник Трояново 3 " , също част от " Мини Марица-Изток ", с 29 млн. лв.. Още 3,4 млн. лв. са получили " Мини Марица-Изток " като централа. Компании от комплекса " Мини Марица-Изток " са получили общо над 116 млн. лв..



Сериозни суми са получили и огромни частни компании като компанията за ремонт и поддръжка на самолети " Луфтханза Техник София " с 19 млн. лв., производителят на стъклени произведения " Пашабахче България " със 17 млн. лв., винарската маза " Едоардо Миролио " с 15 млн. лв., производителят на санитарна керамика " Идеал Стандарт-Видима " с 13 млн. лв. и други

Мярката за опазване на заетостта, придобила известност като 60/40, с която се подкрепят българските работодатели и чиновници, ще продължи до края на годината. Това удостовери министърът на труда и обществената политика Гълъб Донев в доклада за работата на служебният кабинет " Янев 1 ". Средствата за удължаването на периода на деяние бяха обезпечени посредством актуализацията на бюджета на държавното публично обезпечаване.
Схемата 60/40 продължава и при служебния кабинет

Мярката 60/40 продължава да се ползва с новия си дизайн, утвърден от служебното държавно управление през лятото. Фирмите, учредени преди 1 юни 2019 година, ще могат да получат от страната 60 на 100 от осигурителния приход на служащите за април 2021 година и от осигурителните вноски за сметка на работодателя. За да имат това право, приходите им от продажби през месеца, за който аплайват за обезщетения, би трябвало да са намалели с не по-малко от 40% по отношение на същия месец на 2019 година В случай, че спадът е с не по-малко от 30%, поддръжката от страната ще е 50 на 100 от осигурителния приход за април 2021 година и от осигурителните вноски за сметка на работодателя.

Работодателите, учредени след 1 юни 2019, ще имат право на средства от 60 на 100 от осигурителния приход на служащите за април 2021 година и от осигурителните вноски за сметка на работодателя, в случай че приходите им от продажби през месеца, за който аплайват за поддръжка, са се намалили с не по-малко от 40% по отношение на средномесечните доходи за 2020 година При състояние, че понижението е с не по-малко от 30%, страната ще ги поддържа с 50 на 100 от осигурителния приход за април 2021 година и от осигурителните вноски за сметка на работодателя.

Заявлението и документите за погашение на средства по реда на Постановлението се подават в Дирекция " Бюро по труда ", обслужваща територията по мястото на работа на служащите и чиновниците, без значение от метода на подаването им. Заявления и съпътстващите ги документи могат да се подават по електронен път посредством Системата за несъмнено електронно връчване, да се изпращат посредством лицензиран пощенски оператор, както и да се показват на място в съответното бюро по труда.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР