Държавната консолидационна компания е застрашена да изгуби 75 млн. лв.

...
Държавната консолидационна компания е застрашена да изгуби 75 млн. лв.
Коментари Харесай

Заради изчезнали документи ДКК е напът да изгуби 75 млн. лв.

Държавната консолидационна компания е застрашена да изгуби 75 млн. лева по търговски спор поради изчезнали истински документи. Това стана ясно от конференция на новото управление на ДКК, което упрекна предходните шефове, че не са алармирали за този проблем проверяващите органи и принципала - Министерство на стопанската система и промишлеността.

Става дума за контракт по цесия, по който ДКК е страна по търговски спор и претендира за заплащане в размер на 75 млн. лева Историята стартира още през 2014 година и е обвързвана с банкрута на КТБ. По неразбираеми аргументи през 2018 година ДКК купува от частната компания " Малаз " взимане за 25 млн. лева с концепцията, че в последна сметка ще получи от длъжника 75 млн. лева. 

Длъжник е небезизвестната компания " Кемира ", чийто притежател бе Цветан Василев, и която бе главен акционер на оръжейния цех " Дунарит " преди покупката му от " Емко " на Емилиян Гебрев.

" Кемира ", която е в дело за неплатежоспособност, обаче отхвърля да изплати дълга си като оспорва достоверността на показаните документи по контракта за цесия.

" Притеснително е това, с което се сблъскахме в първите дни на нашето ръководство. Липсват значими анекси към контракта за цесия, въз основата на които ДКК може да претендира за тези пари ", уточни през днешния ден изпълнителният шеф на ДКК Венцислав Димитров.

Съдът е изискал представянето им още през март тази година, само че няма информация предходното управление да е търсило истинските анекси, нито да е уведомило проверяващите органи за неналичието им.

По думите на Димитров това обрича отрицателния за ДКК изход на делото, при което компанията би трябвало да запише като загуба още 50 млн. лева, наред с направения към този момент разход от 25 млн. лева

" Нямаме подозрение, че тези документи са съществували, тъй като има копия в делото с гриф " Вярно с оригинала ", сподели Димитров и посочи, че липсват общо 6 анекса към контракта за цесия. 

Следващото съвещание по делото е през октомври и в случай че до тогава оригиналите не бъдат показани пред съда, ДКК ще изгуби делото поради изтекла погасителна отминалост.

Припомняме, че през 2017 година ДКК несполучливо се опита да придобие акциите на русенския оръжеен цех " Дунарит ", които бяха собственост на " Кемира ". Тогава ДКК купи дълг за 47 млн. лева, гарантиран със залог върху акциите на завода. " Дунарит " обаче погаси този дълг дружно с лихвите. Претенции за завода обаче имаше и офшорна компания, свързвана с Делян Пеевски.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР