Държавната компания Булгартрансгаз, която финансира Турски поток през наша територия,

...
Държавната компания Булгартрансгаз, която финансира Турски поток през наша територия,
Коментари Харесай

Държавата плати 250 млн. лв. авансово за Турски поток

Държавната компания " Булгартрансгаз ", която финансира " Турски поток " през наша територия, е платила предплатено близо 250 млн. лв. за строителството на газопровода, разгласи енергийният министър Теменужка Петкова пред Българска национална телевизия през вчерашния ден. Това заплащане е залегнало в контракта с изпълнителя само че плана, саудитския консорциум " Аркад ". По думите на Петкова има две благоприятни условия за финансиране на газопровода - строителят да обезпечи заем или " Булгартрансгаз " да потърси финансиране след построяването на първите 308 км. Петкова сподели, че газопроводът ще бъде приключен през първата половина на 2020 година поради закъснение на публичната поръчка за строителството му. " Балкански поток " е различният маршрут за доставка на съветски газ през Турция вместо през Украйна. Цената на плана е над 2 милиарда лв., а потенциалът му - над 15 милиарда куб. метра. В същото време стана ясно, че БЕХ е превел 41 463 590 лева към плановата компания " Ай Си Джи Би ", която осъществя плана за създаване на газовата връзка сред България и Гърция и където БЕХ държи половината акции.

Преди дни от " Булгартрансгаз " оповестиха, че процедурата за даване на банково финансиране на плана върви сполучливо. Девет банки са изразили подготвеност да провиснал общо 200 млн. евро. Парите ще бъдат употребявани за покриване на капиталови разноски на сдружението, както и за предплатени заплащания към фирмите, ангажирани с реализацията на плана - консорциума " Аркад ", както и ДЗЗД " Ферощал Балкангаз ", която строи двете компресорни станции " Расово " и " Нова Провадия ".

Намерението на държавния газов оператор да търси заеми за построяването на " Турски поток " у нас ще стане по забавна скица, при която компанията евентуално ще се опита да завоюва. Той ще даде като поръчителство по заемите си бъдещи доларови депозити в банките кредиторки в размер на 102% " от отпуснатите средства. Дружеството обаче слага изискване банките да дадат по-висока рента по обещавания доларов депозит, в сравнение с ще е плащаната от него рента по заема в евро. Освен това БТГ упорства да разполага с избран интервал от време в месеца, в което да може да тегли от обезпечителния депозит и период за възобновяване на тези средства, без да се нарушава размерът на лихвата. Държавната компания ще поеме ангажимент да върне парите в период от шест месеца, само че си резервира правото да го удължи до една година, като ще уведоми банките за сходно решение 15 дни преди настъпването на падежа.

В началото на месеца изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов изясни, че това ще е първи заем за предприятието. Задълженията ни все още са нула ", сподели преди дни Малинов и не даде повече пояснения по какъв начин тъкмо и защо ще се харчи парите, като се изключи че ще са по двата контракта за " Турски поток ". Тогава той уточни, че се чакат документите от " Аркад " за осъществяване на предплатеното заплащане. Вероятно същата ще е процедурата и по контракта с " Ферощал Балкангаз ". Анализатори обаче позволяват, че средствата може да са нужни за необявени контрактувани заплащания към снабдители.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР