Държавната компания БДЖ - Пътнически превози обяви поръчка за доставката

...
Държавната компания БДЖ - Пътнически превози обяви поръчка за доставката
Коментари Харесай

БДЖ обяви поръчка за нови вагони, чака се и за локомотиви

Държавната компания " БДЖ - Пътнически транспорти " разгласи поръчка за доставката на 40 нови вагона, а скоро се чака да бъде разгласен и търг за 10 локомотива. Това оповестява " Капитал ". Остарелите и непрекъснато авариращи локомотиви са най-честата причина през последните години за прекъсване на влакове.

Поръчката за вагоните е за планирани 76.7 млн лева без Данък добавена стойност и доставка до 2 година след сключване на контракт. Средната цена на един локомотив пък е към 5 млн. лв., което значи, че общо с вагоните инвестицията за нов преносим състав ще стане към 125 млн. лева, пресмята изданието.

Поръчката за пътнически вагони планува 22 от въпросните 40 да са второкласни, като 8 от тях ще бъдат налични и за хора с понижена пъргавина. Първокласните ще бъдат 10, а останалите 8 ще са вагон-бистра. Новите пътнически вагони на БДЖ ще са без купета.

В по-дългосрочен проект е планувано и пазаруване на 10-12 нови мотриси за скорост 160 км/ч. С тях ще се обслужват към 40 влака на ден на междинни дистанции сред огромните градове.

Междувременно " Холдинг БДЖ " разгласи промени, съгласно които " БДЖ - Пътнически транспорти " и " БДЖ - Товарни транспорти " са преобразувани в еднолични акционерни сдружения. В тях ще се основат мениджърски екипи на мястото на един шеф до момента. Мотивът за това е, че " осъществяването на главните задания не е на нужното равнище ".

Преобразуването на " БДЖ - Пътнически транспорти " и " БДЖ - Товарни транспорти " в ЕАД се чака да завърши до края на януари 2020 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР