Държавната комисия по стоковите борси и тържищата вижда успокоение на

...
Държавната комисия по стоковите борси и тържищата вижда успокоение на
Коментари Харесай

Над 100% надценка на олиото, скок и при брашното

Държавната комисия по стоковите тържища и борсите вижда утешение на пазара на олиото

Над 200 инспекции единствено за денонощие в хранителни магазини у нас поради скъпото олио. Установени са фрапантни разлики в цените, на които стоката е купувана и продавана. Комисията за защита на конкуренцията се заема с инспекция на случаите.

Данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите демонстрират 4 лв. междинна цена на едро за литър олио. Това е цената във вчерашния ден, само че данните се разгласяват с днешна дата. Пикът в цената в сряда е бил 4,69 лева, а този четвъртък 4,14 лева, което съгласно комисията демонстрира утешение на пазара, съобщи.

При търговията с брашно също се усеща напрежение, само че от Комисията изясняват, че няма причина за фрапантни разлики.

В мелницата в Хасково най-масовото брашно - вид 500, за две седмици е поскъпнало с 20 лв. за звук. Управителят ѝ споделя, че пшеницата нараства, поради войната. Влияние оказват и цените на тока и горивата.

"Реално, цената на пшеницата набъбна с към 120 лв. на звук, които 20 лв. може да си визиите на брашно, не са нищо ", споделя Ивайло Несторов, шеф на " Зърнени храни " – Хасково.

От Държавната комисия по стоковите тържища и борсите споделят, че има задоволително количества и фрапантно повишаване не би следвало да има.

Хората не би трябвало да се поддават на страхове и да се презапасяват, тъй като по този начин подтикват търговци да "играят " неточно с цените, приканва ръководителят на комисията Владимир Иванов.

"Риба в мътна вода се лови, това е остаряла българска сентенция. Виждаме я на процедура. Без нищо да постанова подобен вид внезапни промени, много хора недобросъвестно повдигат цените, основават предпоставки ", споделя Иванов.

Вече са осъществени над 200 инспекции в хранителни магазини у нас. Комисията за отбрана на потребителите е открила фрапантни разлики в цените, на които е доставено и продавано олио.

"Има олио, което е доставено в магазина на 2,97 а се продава на рафтовете на магазина за 5,99. Разликата е 3 лв. и 2 стотинки, т.е. 100% над доставната в магазина цена, не на производител. Е, какво е това, в случай че не е далавера ", разяснява министърът на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова.

Резултатите от инспекциите са изпратени на Комисията за защита на конкуренцията.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР