Държавната фирма Информационно обслужване (ИО) АД има пет договора за

...
Държавната фирма Информационно обслужване (ИО) АД има пет договора за
Коментари Харесай

Информационно обслужване отговаря за ИТ поддръжката на НАП и финансовото министерство

Държавната компания " Информационно обслужване " (ИО) АД има пет контракта за поддръжка на електронния списък на Национална агенция за приходите на обща стойност 33 970 048 лева, заяви в телевизионното си предаване Слави Трифонов. Информацията за сумата не е опровергана или доказана от държавната компания и досега, само че инспекция на ДУМА потвърждава, че ИО в действителност е спечелило милиони за системите на финансовото министерство и Национална агенция за приходите.

В уеб страницата на компанията написа, че " Информационно обслужване " е създало, внедрило и (би следвало да) поддържа системата за ръководство на приходите на Национална агенция за приходите, мобилното приложение на организацията, портала й за електронни услуги и формалния й уебсайт. От страницата на Агенцията за публични поръчки е видно, че ИО е спечелило 31 248 408 лева без Данък добавена стойност за " Изнесени действия по ръководство на ИТ услуги в системата на Министерството на финансите ". На уеб страницата си компанията се хвали както с изцяло интернет показване на МФ, по този начин и с мрежа за транспорт на данни на МФ, която обезпечава свързаността на министерството, в това число Национална агенция за приходите и Агенция " Митници ", с всичките им подразделения.

През ноември предходната година Национална агенция за приходите е поръчала на ИО " поддръжка и развиване на осведомителна система " Взаимна помощ при събиране " - MARC за интервал от 36 месеца. Сумата по контракта е 107 640 лева Още 2 428 000 лева е дала организацията за " действия по поддръжка, администриране, консолидиране, развиване и обезпечаване на непрекъсната работа на софтуера за ръководство на приходите (СУП) в Национална агенция за приходите ". Договорът е от 2 юли 2019 година Над 200 хиляди лева са платени на ИО за развиване и поддръжка на осведомителна система " Интрастат " по контракт от началото на годината. Това са единствено част от средствата, които компанията е получила за софтуерни услуги.

От началото на абсурда с невиждания теч на информация от Национална агенция за приходите проф. Михаил Константинов, който от 2012 година е ръководител на Съвета на шефовете на " Информационно обслужване ", не се е появил с обществен коментар.

Анализатори видяха и знаковото неявяване на изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите Галя Димитрова. Въпреки грандиозния пробив пред медиите пояснения дава само представителят на организацията Росен Бъчваров. На въпрос на уеб страницата " Офнюз " дали тя е на работа, късият му отговор е бил, че отсъства, а функционалностите й публично извършва заместникът й Пламен Димитров. Финансовият министър Владислав Горанов обаче разгласи, че към този момент не мисли да я уволнява. Санкции щяло да има след привършване на следствието, в случай че се открият нарушавания.

Констатация за съществени проблеми в киберзащитата на страната има в годишния Доклад за положението на националната сигурност, който държавното управление одобри преди седмица. Техническите, софтуерните и кадровите дефицити в държавните институции и сдруженията от голяма важност за националната сигурност са с дълготраен темперамент, а предприеманите ограничения за отстраняването им не престават да са незадоволителни за противопоставяне на актуалните провокации, написа в документа.

Кристиан Бойков, който бе арестуван за теча на информация, бе освободен от ареста през вчерашния ден следобяд. Оказва се, че той е копирал непозволено данни от сървър на Национална агенция за приходите, само че действието е осъществено против осведомителна система, която не е част от сериозната инфраструктура. Това е открито от Национална агенция за приходите, която е докладвала в прокуратурата.

" Стои открит въпросът за отговорността на държавните институции във връзка с офанзивата против Национална агенция за приходите. Серията от офанзиви и пробиви в осведомителната инфраструктура на страната е индикация за проблем в сигурността ", разяснява президентът Румен Радев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР