Държавната фирма "Автомагистрали", която изпълнява финансирани от бюджета договори за

...
Държавната фирма "Автомагистрали", която изпълнява финансирани от бюджета договори за
Коментари Харесай

Държавната фирма Автомагистрали крие на кого плаща милиони

Държавната компания "Автомагистрали ", която извършва финансирани от бюджета контракти за милиарди левове, отхвърля информация с кои компании работи. Дружеството е длъжно да афишира публични поръчки за строителство и услуги, в случай че употребява външни компании, само че не е разгласило никакви процедури. Фирмата признава, че има подписани рамкови съглашения с "няколко десетки контрагенти ", които обаче отхвърлят имената им да станат обществени.
Това излиза наяве от получен от "Сега " отвод за достъп до информация за осъществяването на три контракта сред АПИ и държавното сдружение - два за строителството на автомагистрала "Хемус " и един - за укрепването на 74 свлачища. "Сега " изиска да получи достъп до всички следващи договори, подписани от "Автомагистрали " с външни реализатори по осъществяването на тези действия, само че сдружението отхвърли с мотив безапелационното противоречие на тези трети лица. От получения от "Сега " отвод въпреки всичко излиза наяве, че стотици милиони левове по тези контракти стоят по банкови сметки макар сякаш незабавната нужна от тях. Едно от дребното свлачища, по което има обществена информация "Автомагистрали " да е работила - това при Рилския манастир, се засилва преди дни.

Държавна компания над закона
Държавното сдружение "Автомагистрали " удари три огромни джакпота от бюджета в края на 2018 и 2019 година, получавайки къс от дежурното преразпределение на разноските в края на годината. Така дребната държавна компания с 445 чиновници получи опция да извършва контракти с Агенция "Пътна инфраструктура " за близо 3 милиарда лева - два от тях за създаване на общо 9 сектора от автомагистрала "Хемус " (1 124 880 000 лева без Данък добавена стойност за сектори от 1 до 6 и 1 150 000 000 без Данък добавена стойност за сектори от 7 до 9, подписани през декември 2018 и 2019 г.) и 474 655 613 лева по контракта за подсилване на 74 свлачища (сключен на 23 октомври 2019 г.). Дейностите по строителство и подсилване й бяха предоставени от АПИ непосредствено без никаква конкуренция по реда на съществуващото в закона за публичните поръчки изключение при поръчки, които се разпореждат на лични структури (така нареченото вътрешно възлагане). Въоръжени с това законово изключение, нито Министерство на регионалното развитие, нито АПИ, нито компанията се смятат за длъжни да дават детайлни отговори за метода, по които се харчат бюджетните средства.
"Автомагистрали " обаче е длъжна да афишира публични поръчки, в случай че се постанова да превъзлага строителство или да купува артикули и услуги от външни реализатори. Законът за публичните поръчки планува категорично осъществяване на процедура в случаите, в които с публични средства се финансира строителство и услуги по строителството, надхвърлящи съответните прагове - 10 млн. лева за строителство и 418 000 лева за услуги, свързани със строителство. Процедура по закон би трябвало да има и при наемането на строителна техника, в случай че тя се наема с оператор, а едва ли компанията наема единствено празни камиони.
Извън това "Автомагистрали " би следвало да се третира и като публичноправна организация, която е основана с социална цел и също е длъжна да ползва закона, в случай че не работи в естествени пазарни условия. Тук обаче Агенцията за публични поръчки преди време даде услужливо пояснение - че всяка една организация може сама да преценя покрива ли тази формулировка и следва ли да съблюдава закона или не, т.е. законодателството е по-мъгливо.
При всички случаи неприлагането на закона от компания, която е получила милиарди левове от бюджета, без да има потенциал да извърши сама дейностите и работеща в условия на превъзлагане, е заобикаляне на всевъзможни законови условия. По този път страната би могла напълно да спре да ползва Закон за обществените поръчки, създавайки дребни кухи компании, които единствено да превъртат парите и да превъзлагат на незнайни външни сдружения обществените средства, разясняват специалисти.
Няма по какъв начин да се разбере нарушен ли е Закон за обществените поръчки и надхвърлени ли са праговете, при които наложително следва да се афишира поръчка, без информация за договорите. На фона на общия размер от финансиране обаче е малко евентуално тези секрети договори с външни реализатори да са на скромни суми. Точно назад - следствие на "Капитал " демонстрира, че за две години - 2019 и 2020 година, трети компании са получавали от "Автомагистрали " преводи сред 200 и 300 млн. лева Изданието разгласява таблица с осъществени големи преводи към крупни играчи на строителния пазар. Заради неналичието на обществена информация сдружението ще бъде тествано през тази година по искане на Българска социалистическа партия и от Сметната палата, само че не е ясно до каква степен изпълнителите и осъществените нарушавания на Закон за обществените поръчки ще станат обществени. Според Закона за Сметната палата установените нарушавания в режима на възлагане на публичните поръчки като част от одитния отчет се препращат на Агенцията за публични поръчки за предприемане на дейности. През миналите години организацията не се слави с дейна медийна политика. "Да, Бълтария " пък оповестиха, че ще сезират и Европейската комисия за нарушение на законодателството в региона на публичните поръчки.
Ситуацията с потенциала и превъзлагането е изключително скандална на фона на бавното движение, с което се правят сякаш незабавните действия. Показателно тук е осъществяването на дейностите по подсилване на свлачища - по информация на "Медиапул " доникъде на предходната година "Автомагистрали " беше почнала работа единствено по свлачището при Рилския манастир. По други 46 обекта се подготвяли механически планове. "Докато ние чакаме години наред Томислав Дончев най-сетне да измъти електронните публични поръчки, Борисов ги заобикаля. Заобикаля ги и с язовирите, и с тунелите, с автомагистралите, със свлачищата, с тези държавните бензиностанции ", разяснява преди дни Христо Иванов от "Да, България ".

Милиарди по банкови сметки
Бюджетните средства за тези контракти се предоставиха в незабавен порядък по сметки на Министерство на регионалното развитие, с цел да се вместят в съответните бюджетни години. Те обаче не се харчат навреме, а престояват години наред - част от средствата в сметки на Министерство на регионалното развитие в Българска народна банка, друга част - в тези на частни компании. От обява на "Капитал " през ноември стана ясно, че по трите контракта са изплатени огромни задатъци, само че осъществяването по отношение на общото финансиране изостава. "Автомагистрали " повториха в частичния си отвод до "Сега " същите цифри, потвърждавайки, че те са с новост към декември 2020 година От отговора на сдружението излиза наяве, че по първия контракт за "Хемус " са изплатени 537 718 558 лева задатък и 51 897 098 лева за осъществяване (общо 589 615 656 лева при стойност на контракта 1 124 880 000 лева без ДДС), по втория е заплатен единствено задатък от АПИ - 398 558 665 лева от общо 1 150 000 000 лева без Данък добавена стойност, задатък от 143 193 415 лева от АПИ е заплатен и по третия контракт за свлачищата.
Можем единствено да гадаем в сметки към коя банка стоят тези средства - компания "Автомагистрали " неведнъж е отказвала информация по тематиката. "Сега " изиска информация къде стоят парите и от Министерство на регионалното развитие, което бе първичният адресат на средствата, отпуснати от Министерски съвет. От там настояват, че сумите в началото са вложени в специфична сметка за непознати средства на Министерство на регионалното развитие в Българска народна банка и се отпускат оттова към АПИ по специфична методика след утвърдени документи и показани фактури. Сумите, които Министерство на регионалното развитие афишира като изплатени на АПИ единствено по двата контракта за "Хемус ", обаче се разминават сензитивно от тези, оповестени от сдружението. "За интервала 2019 г./2020 година от АПИ са отправени претенции по цитираните ПМС-та и са предоставени средства по сметка на АПИ, както следва: Постановление на Министерски съвет 308/2018 година - 756 058 698,50 лева Постановление на Министерски съвет 336/2019 година - 478 270 398,71 лева ", написаха от Министерство на регионалното развитие в отговор до "Сега ". Първото разпореждане е за построяването на сектори 1 до 6 от автомагистралата, а второто - за сектори 7 до 9.
Остава тайнственост за какво Министерство на регионалното развитие регистрира като платени едни пари, освен това след показани фактури, а "Автомагистрали " - други, и къде стои горницата от отпуснатите от Министерство на регионалното развитие средства. Държането на крупни средства на държавни сдружения в тъкмо избрана банка бе единият от моделите, през които порочно бе крепена банкрутиралата през 2014 година КТБ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР