Държавната дума, долната камара на руския парламент, прие пакет от

...
Държавната дума, долната камара на руския парламент, прие пакет от
Коментари Харесай

Русия излиза от Европейския съд по правата на човека

Държавната дума , долната камара на съветския парламент, одобри пакет от законопроекти за несъблюдение на решенията на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Русия. Това предадоха международните организации във вторник.

Законодателният пакет планува да не бъдат прилагани решенията на съда, постановени след 15 март, когато комитетът на министрите на Съвета на Европа , от който е част Европейски съд по правата на човека, Русия от организацията. Решението беше взето в отговор на съветската инвазия в Украйна.

Предвижда се също по този начин изплащането на компенсации по решения на Европейски съд по правата на човека да става единствено в рубли и единствено по сметки в съветски банки. Освен това генералната прокуратура на Русия може до 1 януари 2023 година да прави погашение на парични компенсации на ищци по постановени от съда решения.

"Европейският съд по правата на индивида се трансформира в инструмент за политическа битка против нашата страна в ръцете на западните политици. Някои негови решения бяха в директно несъгласие с Конституцията на Руската федерация, с нашите полезности и обичаи ", сподели ръководителят на Държавната дума Вячеслав Володин .

Той напомни, че по-рано Европейски съд по правата на човека е изискал Русия да признае еднополовите бракове. По думите му голям брой сходни решения са били постановявани от съда. "Ние не можем да се съгласим с тях ", сподели Володин и посочи, че решенията на съветските съдилища ще имат преимущество пред постановленията на Европейски съд по правата на човека.

Русия твърди, че е решила да напусне Съвета на Европа без значение. Според някогашния съветски президент Дмитрий Медведев излизането на страната от организацията е опция за обновяване на смъртното наказване, което е неразрешено според разпоредбите на съдебна експертиза.

Досега нито една страна не е била гонена от Съвета на Европа, откогато организацията е основана през 1949 година През 1969 година Е задействана процедура против Гърция, само че военната хунта, която е на власт тогава, съумява да напусне организацията преди да бъде изключена.

Новината за излизането на Русия от Европейски съд по правата на човека идва на фона на възходящи доказателства за военни закононарушения на съветските военни сили в Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР