Държавна опера Бургасул. Климент Охридски N20 коментара за Държавна опера

...
Държавна опера Бургасул. Климент Охридски N20 коментара за Държавна опера
Коментари Харесай

Ето как ще бъде открит новият оперен сезон в Бургас

Държавна опера Бургасул. " Климент Охридски " N2

0 коментара за Държавна опера Бургас Музиката от балети на Бетовен и Мануел де Файя, както и " Симфония №8 " още веднъж на Бетовен, ще прозвучат още на 30 януари от 19 ч. в залата на Държавна опера - Бургас за началото на новия оперен сезон. Увертюрата " Творенията на Прометей " на Бетовен и концертният вид на балета " Любовна магия " на Де Файя, както и симфонията на немския типичен композитор, ще посрещнат първите посетители за годината. Диригент на симфоничния оркестър ще бъде италианският диригент Пиер Калабрия.

Малко известно на необятната аудитория е, че Бетовен е композирал и няколко балетни произведения при започване на творчеството си. Увертюрата " Творенията на Прометей " обаче е от интервала, в който композиторът към този момент е достигнал пика на славата си. Написана по молба на балетмайстора и хореограф Салваторе Вигано, музиката към балета включва с изключение на увертюрата, още една картина и шестнадесет танцови номера. Във времето либретото и хореографията са изгубени, само че музиката на Бетовен остава до наши дни.

Роденият в Испания Мануел де Файя емигрира по време на Втората международна война в Аржентина, само че носталгията преплита в творбите му буйното фламенко на Андалусия и Кастиля. Примесено с модерните средства на импресионизма и неокласицизма, то ражда балета " Любовна магия ". Музиката към танцовата творба е същински шедьовър и това я трансформира в независимо музикално произведение, изпълнявано по целия свят в концертен вид.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР