Държавна агенция Архиви готви законодателни промени в Закона за архивния

...
Държавна агенция Архиви готви законодателни промени в Закона за архивния
Коментари Харесай

ДА "Архиви" готви законодателни промени в Закона за архивния фонд

Държавна организация " Архиви " готви законодателни промени в Закона за архивния фонд. Те би трябвало да улеснят държавните институции да основават машинно четими документи.

Директорът на архивите доцент доктор Михаил Груев изясни към момента работна група от експерти готви измененията.

" Предлагаме усилването на контрола върху институциите, свързани точно с невъзможността, изключително на по-малки структури, да подсигуряват надеждното предпазване на документите в читаем тип. Хартията към този момент изчезва, хартията я цифровизираме това, което имаме като хартия. Говорим за документите, които се основават сега и които предстоят да бъдат основани от държавната администрация ".

Сега държавните и общинските институции пазят 20 години документите, отразяващи главните действия. След това документите, избрани за непрекъснато опазване, се предават на Държавния списък. Често обаче тези документи не са в машинно четим формат. Михаил Груев добави:

" Това няма директна връзка, има единствено косвена връзка с смяната от прекосяването на цялата държавна администрация към електронен документооборот. Може би до месец ще приключим с план за изменение и допълнение на Закона за националния архивен фонд ".

Сега административните органи водят регистрите или на хартия, или в системи, които не разрешават автоматизирано даване на вътрешни електронни административни услуги, регистрира и Министерския съвет  в претекстовете към промени в Закона за електронното ръководство. Освен електронизиране на част от услугите, Законопроект планува всички регистри да бъдат електронен тип до 31 март 2024 година Това и други оферти чакат първо четене в пленарната зала.
По обявата работи: Георги Николов
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР