Държавите от Европейския съюз одобриха окончателно във вторник ключов закон

...
Държавите от Европейския съюз одобриха окончателно във вторник ключов закон
Коментари Харесай

ЕС реши от 2035 г. да се продават само нови коли с нулеви емисии на въглероден диоксид

Държавите от Европейския съюз утвърдиха дефинитивно във вторник основен закон за преустановяване на продажбите на нови коли, отделящи излъчвания на въглероден диоксид, през 2035 година, откакто Германия завоюва изключение за коли, движещи се с е-горива, съобщи " Ройтерс ".

Одобрението на министрите на енергетиката на страните от Европейски Съюз значи, че главната европейска климатична политика за колите към този момент може да влезе в действие - след седмици на закъснение, породено от съпротивата на Германия в последния миг.

Законът на Европейски Съюз ще изисква всички продадени нови коли да имат нулеви излъчвания на въглероден диоксид от 2035 година и 55% по-ниски излъчвания от 2030 година спрямо равнищата от 2021 година Целите са предопределени да подтикват бързата декарбонизация на новите автомобилни паркове в Европа.

Европейската комисия обаче даде обещание да сътвори легален път, тъй че продажбата на нови коли, които работят единствено с е-горива, да продължи след 2035 година, откакто Германия изиска това изключение от възбраната.

Очакваше се политиката на Европейски Съюз да направи невъзможна продажбата на коли с мотори с вътрешно горене в Европейски Съюз от 2035 година Но изключението, извоювано от Германия, предлага евентуален избавителен пояс за обичайните транспортни средства - макар че е-горивата към момента не се създават в задоволителен мащаб.

Е-горивата се създават посредством синтезиране на уловени излъчвания на въглероден диоксид и водород, създаден благодарение на електричество без CO2. Те се считат за въглеродно неутрални, защото въглеродният диоксид, обособен при изгаряне на горивото, се балансира от този, който е отхвърлен от атмосферата за производството на гориво.

Полша гласоподава срещу закона във вторник. Италия, България и Румъния се въздържаха. Полша назова закона нереалистичен и сподели, че той основава риск от повишение на цените на колите, до момента в който Италия желае колите, задвижвани с биогорива, също да бъдат освободени от последователното прекъсване през 2035 година

Транспортът дава отговор за близо една четвърт от излъчванията в Европейски Съюз.

Министрите на енергетиката на Европейски Съюз също по този начин се споразумяха да удължат доброволната цел за ограничение на потреблението на газ с 15% за 12 месеца, с цел да подкрепят подготовката за идната зима.

Някои чиновници на Европейски Съюз чакаха министрите да се заемат със спор дали нуклеарната сила би трябвало да се зачита към задачите на съюза за възобновима сила - въпрос, който раздели страните и заплашва да забави главната политика на Европейски Съюз за възобновими енергийни източници.


Инфо: dnevnik.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР