Държавите от ЕС трябва да въведат задължително намаляване на потреблението

...
Държавите от ЕС трябва да въведат задължително намаляване на потреблението
Коментари Харесай

Енергийните министри от ЕС се договориха за намаляване на потреблението на ток в пиковите часове

Държавите от Европейски Съюз би трябвало да вкарат наложително понижаване на потреблението на ток в пиковите часове с 5% и непринудено 10%-тно понижение на цялото ползване на електрическа енергия до края на март следващата година. За това се договориха министрите на енергетиката от 27-те на изключителна среща в Брюксел. България стартира да създава стратегия за въвеждането и осъществяването на ограниченията, сподели в Брюксел служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Страните-членки ще би трябвало сами да дефинират пиковите часове, в които потреблението на електрическа енергия би трябвало да бъде понижено с 5 % до края на март следващата година.

Енергийните министри се схванаха за таван от 180 евро на киловатчас на цената на ток, създаден от възобновими енергийни източници, нуклеарна сила и лигнитни въглища. Таванът ще бъде в действие до края на юни следващата година. Предвижда се и солидарна вноска от производителите на изкопаеми горива. Тя ще засегне фирмите в областта на суровия нефт, природния газ, въглищата и рафинериите.

“В момента в България работи система за компенсиране на свръхцените на тока, която се финансира напълно от събиране на свръхпечалбите на държавните енергийни сдружения. Сега към този фонд ще прибавим и приходите от частни компании, които влизат в този лист. Това считам, че е почтено към Българите и българските данъкоплатци - компании, които заради рецесията осъществят облаги отвън тези, които са били планувани при естествена обстановка, в реда на нещата е да поемат своя дял в решаването на рецесията ”, сподели Росен Христов - длъжностен министър на енергетиката.

Държавите не съумяха да се схванат за слагането на таван на цената на газа. България и още 14 страни желаеха таван на цената на целия импорт за Европейски Съюз. Според Росен Христов таван на цената единствено на съветския газ, както желае Еврокомисията, би означавало налагането на нови наказания.

Министрите разискаха и саботажите по газопроводите Северен поток 1 и 2. България ще разисква ограничения за повишение на сигурността на енергийната инфраструктура у нас.

“В България одобряваме този случай доста съществено, тъй като, както знаете, част от интернационалната инфраструктура, в това число " Турски поток ", минават през България и в този момент, когато се върнем назад в София ще обсъдим избрани ограничения, които би трябвало да вземем за повишение на сигурността и защитата на тези обекти ”.

“Трябва да обсъдим дали досегашните ограничения за газопроводите са задоволителни и вероятно по какъв начин бихме могли да повишим вниманието и сигурността на тези обекти, отчитайки, че в случай че резултатите покажат, че това е целеустремено деяние, има интерес такава инфраструктура да бъде отстранявана или краткотрайно извеждана от употреба. Така че това ще го обсъдим в идващите седмици в България ”, добави Росен Христов - длъжностен министър на енергетиката.

Министрите се схванаха също страните да могат краткотрайно да дефинират цени на доставките на ток под себестойността им за дребните и междинни предприятия, с цел да може бизнесът да се оправи с рецесията. А във връзка с семействата служебният министър сподели, че цената на тока у нас е една от най-ниските в целия Европейски Съюз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР